BERLIN, Njemački biolog Angela Keler tvrdi da je pronašla način za proizvodnju kavijara koji ne predviđa ubijanje riba, a krajnji proizvod čini jeftinijim.
Kavijar se pravi od ikre jesetre – ribe koja je postala kritično ugrožena vrsta i koja je gotovo istrebljena iz svojih prirodnih staništa. Naime, jedini način da se dođe do ikre je da se riba ubije.
“Nema mnogo smisla da ribu kojoj je potrebno sedam ili osam godina da sazri, jednostavno ubijete kada proizvede prva jaja”, kaže Angela Keler.
Rješenje je, smatra Kelerova, u visokotehnološkom sistemu koji predviđa da se do ikre dođe masažom jesetri, čime bi se na kraju dobio “ispravan kavijar”. Kada ultrazvuk pokaže da je ikra spremna, ribi se daje protein koji izaziva porođaj, a zatim se pristupa masaži.
Kelerova smatra da bi jedan ribnjak, primjenom ovog sistema, mogao da proizvede 10 tona kavijara godišnje. Ukoliko bi došlo do masovnije upotrebe ovog sistema, cijena običnog kavijara pala bi sa 105 na 20 dolara po unci (unca = 28,35 grama), procjenjuje Kelerova.
Mediji se, međutim, pitaju da li bi kavijar proizveden na ovakav način imao isti ukus kao tradicionalno proizveden kavijar. Pored toga, proizvođači kavijara postavljaju pitanje zašto bi uopšte željeli da njihov proizvod postane jeftiniji? B 92