PIROT, Za predstojeći Sajam peglane kobasice, koji će biti održan 25. januara u hali “Kej” u Pirotu vlada veliko interesovanje turista iz regiona, izjavio je juče direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.
“Desetak turističkih agencija iz Bugarske, koje su uvrstile Sajam peglane kobasice u svoju ponudu, već sada je rezervisalo oko 1.000 karata za predstojeću manifestaciju, od ukupno 2.000, koliko ćemo pustiti u prodaju“, kaže Zlatkov.
On je ukazao i na interesovanje turista iz Makedonije, Republike Srpske i drugih zemalja regiona.
Pirotska peglana kobasica je, zbog svojih, kako se često ističe, afrodizijačkih svojstava, poznata i kao “pirotska vijagra“.
Spravlja se samo tokom zimskih mjeseci i to od najkvalitetnijih dijelova junećeg, kozjeg ili ovčijeg mesa.
Peglana kobasica mora biti ljuta ili barem diskretno ljuta. Nakon punjenja, vezuje se i suši na promaji, a optimalna temperatura treba da bude izmedu minus pet i plus pet stepeni, bez vlage i velikog mraza – najbolje krajem novembra i početkom decembra.
Tokom sušenja, kobasice se svaka dva-tri dana “peglaju”, zbog čega su i dobile ime, da bi na kraju dobila oblik potkovice. Tanjug