SARAJEVO, Objavljivanjem pravilnika o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa, o metodama analiza toplinski obrađenog mlijeka za prehranu ljudi i o metodama uzorkovanja i analiza jestivih kazeina i kazeinata u “Službenom glasniku BiH”, propisi iz ovih oblasti usklađeni su sa standardima koje primjenjuju zemlje u okruženju i Evropska unija.
Ova tri pravilnika donesena su na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta, saopšteno je iz ove agencije.
Donošenjem Pravilnika o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa subjektima u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije date su nove smjernice o uslovima proizvodnje, stavljanja na tržište i upotrebe proizvoda od mesa, te je propisana obaveza da proizvodi od mesa zadovolje odredbe ovog propisa, pojašnjava se iz Agencije.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kvalitetu proizvoda od mesa, koji je donesen 1974. godine i Pravilnik o kvalitetu proizvoda od mesa pernate peradi donesen 1991. godine.
Pravilnikom o metodama analize toplinski obrađenog mlijeka za prehranu ljudi propisuju se referentne metode uzimanja uzoraka i analize toplinski obrađenog mlijeka namijenjenog za prehranu ljudi radi kontrole kvaliteta, koji je usklađen sa odgovarajućim direktivama EU.
Sa tim direktivama usklađen je i Pravilnikom o metodama uzorkovanja i analiza jestivih kazeina i kazeinata kojim se utvrđuju metode za analizu ugušćenog mlijeka i mlijeka u prahu namijenjenih za prehranu ljudi i metode uzorkovanja za hemijsku analizu za nadzor kondenziranih mliječnih proizvoda.
Agencija za bezbjednost hrane BiH, na osnovu Zakona o hrani, inicira, priprema i organizuje izradu provedbenih propisa iz ovog zakona, a u cilju zaštite interesa potrošača, omogućavanja potrošačima da izvrše izbor u vezi sa hranom koju konzumiraju i zaštite interes proizvođača. Srna