BIJELJINA, Seminar namijenjen ugostiteljima i objektima kolektivne ishrane počeo je danas u Etno-selu “Stanišići”, u okviru projekta “Region bezbjedne hrane” koji realizuje Područna privredna komora Bijeljina.
Seminar je okupio 24 polaznika iz četiri opštine regije Bijeljina koji imaju priliku da se danas i u naredna dva dana upoznaju o načinima obezbjeđivanja uslova u procesu proizvodnje hrane, od njive do trpeze.
Ovaj seminar obrađuje i teme usluga pružanja hrane u restoranima, ugostiteljskim objektima i domaćinstvu, te o pružanju hrane neposredno krajnjim potrošačima.
Cilj je davanje informacija o kretanju usluga u svijetu kada je riječ o hrani, te edukovanje polaznika da bi ispoštovali zakonske propise i na taj način štitili zdravlje potrošača.
“Kada je riječ o bezbjednosti hrane, mora se znati da je cijeli lanac od primarne proizvodnje, preko prehrambene industrije, skladištenja do distribucije hrane na malo, kao i do svakog domaćinstva veoma važan sa aspekta čuvanja i bezbjednosti”, rekao je predavač Radoslav Grujić, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
On je naveo da na svakom od ovih koraka, ukoliko se ne poštuju propisi, može doći do kontaminacije hrane različitim mikroorganizmima, sa različitim hemijskim i fizičkim kontaminentima koji mogu da ugroze zdravlje onima koji hranu koriste.
“Sve faze u procesu proizvodnje hrane jednako su rizične, ali poseban problem svakako je distribucija i pripreme hrane u restoranima i domaćinstvima gdje je hrana na otvorenom prostoru”, rekao je Grujić.
On je ocijenio da se u Republici Srpskoj jede ispravna hrana, a da je ono čega bi ugostiteljski objekti trebalo da pridržavaju da bi hrana bila ispravna, poštovanje temperature serviranja hrane i vremena od pripreme do serviranja hrane.
“Koliko sam upoznat, ugostitelji poštuju ova dva kritična elementa, ne podgrijavaju hranu i ne ostavljaju je za drugi dan u neodgovarajućim uslovima. U tom slučaju rizik bi svakako postojao”, rekao je Grujić.
On je rekao da je najčešći uzrok trovanja hrane u lancu proizvodnje, od države do krajnjeg potrošača, ljudski faktor i nepridržavanje opštih načela higijene.
Polaznici će imati priliku da tokom seminara sve ove probleme prepoznaju, te da ih sami rješavaju.
Prvi seminar namijenjen potrošačima održan je prije nekoliko dana u Srebrenici, danas se u okviru projekta održava u Etno-selu “Stanišići”, a 1. oktobra biće održan za trgovce u Zvorniku.
Polovinom oktobra biće održan seminar namijenjen prerađivačima hrane, a peti seminar, početkom novembra, biće namijenjen izvozno orijentisanim firmama.
Organizator seminara, koji traje tri dana, jeste Područna privredna komora Bijeljina. Seminar je realizovan u okviru projekta “Region bezbjedne hrane”, a finansiran je iz EU-IPA fondova.
Ovaj projekat, vrijedan 88.000 KM, zajedno realizuju od aprila Privredna komora Valjevo i bijeljinska Privredna komora, u okviru prekogranične saradnje. Srna