SARAJEVO, U “Službenom listu BiH” danas su objavljena tri propisa o hrani koje je donio Savjet ministara BiH na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta.
Riječ je o pravilnicima o pružanju informacija potrošačima o hrani, o metodama analize maslinovog ulja i o načinu izdavanja naučnih mišljenja i pružanja naučno-tehničke pomoći, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.
Cilj donošenja Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani je davanje ispravnih i jasnih informacija o hrani potrošačima, obezbjeđivanje dostupnosti podataka koji povezuju prehranu i zdravlje, omogućavanje izbora hrane koji odgovara prehrambenim potrebama pojedinca, te pojednostavljivanje postojećih propisa o označavanju hrane radi jedinstvene primjene.
Pravilnik je usklađen sa Uredbom EU 1169/2011, a njegova primjena garantuje visok stepen zaštite potrošača u pogledu informacija o hrani, uzimajući u obzir razlike u percepciji potrošača i njihove potrebe za informacijama, uz istovremeno osiguravanje nesmetanog funkcionisanja internog tržišta, te osiguranje preduslova za izvoz hrane iz BiH na tržište EU.
Pravilnik o metodama analize maslinovog ulja omogućava laboratorijama u BiH da koriste metode analiza za kontrolu maslinovog ulja koje su u skladu s metodama analiza u EU.
Pravilnikom o načinu izdavanja naučnih mišljenja i pružanja naučno-tehničke pomoći uređuje se način izdavanja naučnih mišljenja i pružanja naučno-tehničke pomoći nadležnim tijelima, kao i drugim tijelima i institucijama koje daje Agencija za bezbjednost hrane BiH.
Agencija za bezbjednost hrane BiH, na osnovu Zakona o hrani, inicira, priprema i organizuje izradu propisa iz ovog zakona, s ciljem zaštite interesa potrošača, omogućavanja potrošačima da izvrše izbor u vezi sa hranom koju konzumiraju i zaštite interesa proizvođača. (Srna)