MADRID, Svako ko posegne za hladnom limenkom Koka kole ovog ljeta trebalo bi da oda počast maloj zapuštenoj fabrici u gradiću Aielo de Malferit u Španiji, piše Der Spiegel.
Par radnika koji i dalje rade u ovoj fabrici proizvode Nuez de Kola Coca, alkoholnu verziju poznatog gaziranog napitka i tvrde da je recept za Koka kolu potekao od njih.
Oni se osjećaju prevarenim i naravno, uskraćenim za veliki novac.
Tri lokalna stanovnika osnovala su fabriku 1880. godine nakon čega su počeli da proizvode napitke od plodova kola drveća i listova koke.
Njihov napitka ubrzo je počeo da dobija nagrade širom svijeta, uključujući i nagradu za Kola koku u Filadelfiji 1885. godine.
Možda je u pitanju slučajnost, a možda i ne – ali svega godinu dana kasnije farmaceut Džon Pemberton ušao je u istoriju kada je stvorio Koka kolu.
Bez većih iznenađenja, vlasnik fabrike u Španiji ne misli da je u pitanju slučajnost.
„Tih dana je bilo jako lako kopirati neki napitak”, tvrdi on.
Ove dvije kompanije nastavile su svojim putevima sve do 1953. godine kada je Koka kola došla u Španiju i kupila pravo na korišćenje imena Kola koka za relativno malu sumu novca i dozvolila španskoj kompaniji da i dalje pravi svoj napitak ali samo u alkoholnoj verziji.
Nekoliko decenija unaprijed, fabrika danas ima svega četiri zaposlena i vjerovatno neće potrajati još jednu generaciju.
„Nakon toga, ovo poglavlje u istoriji će najvjerovatnije biti završeno jednom za svagda”, tvrdi vlasnik, prenose agencije.