ZAGREB, Evropska komisija će na jesen morati da odluči da li Hrvatska može i dalje da proizvodi kobasicu pod nazivom “kranjska”, s obzirom da je u julu istekao rok da se država oko toga nagodi direktno sa Slovenijom.
Ljubljana je podnijela zahtjev Evropskoj uniji da se “kranjska kobasica” stavi pod EU režim “oznake zaštićenog porijekla”, i odbija zahtjev hrvatskih proizvođača da i dalje proizvode “kranjsku”, prenosi Indeks.hr.
Hrvatska je do ulaska u Uniju mogla da proizvodi spornu kobasicu, ali sada susjed očekuje da Evropska komisija zaštiti ovaj slovenacki proizvod na teritoriji cijele EU.
Slovenija naglašava da “kranjska” kobasica može biti samo ona za čiji kvalitet se garantuje da je proizvedena na području Kranja, u Sloveniji, od tamošnjeg mesa i drugih sastojaka, i po kranjskoj izvornoj tehnologiji.
Ljubljana tvrdi da “kranjske” kobasice u Hrvatskoj nemaju sertifikat i da u Sloveniji postoji samo 11 proizvođača sa sertifikatom o originalnosti tog proizvoda, koji se na području Kranja proizvodi još od 19. vijeka.
Međutim, nije samo “kobasica razdora” zaoštrila komercijalne odnose dvije zemlje.
Hrvatski proizvođači vina u Istri takođe traže pomoć, jer se ispostavilo da je Slovenija prije nekoliko godina uspjela da kao svoj zaštićeni proizvod geografskog porijekla u EU uvrsti i vino “Teran”, sa obrazloženjem da je to jedinstveno vino koje se proizvodi isključivo od sorte grožđa na Krasu, u slovenačkom dijelu Istre.
Od kada je Hrvatska ušla u članstvo EU, hrvatska vina sa nazivom “Teran” su povučena sa polica u Sloveniji, koja traži da se ta mjera dosljedno sprovodi u cijeloj Uniji.
Proizvođači vina u Istri su ljuti, jer smatraju da je hrvatska vlada loše pregovarala o članstvu sa Unijom i propustila da osigura svoje vinogradare. Sada bez saglasnosti Ljubljane, Zagreb ništa ne može da učini, potvrdili su i izvori u Evropskoj komisiji. Tanjug