SARAJEVO, Direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Sejad Mačkić izjavio je da je procenat neispravnih uzoraka hrane već nekoliko godina između četiri i pet odsto, što je u skladu sa stanjem u zemljama okruženja, te zemljama EU.
Prema njegovim riječima, kako bi se procenat zdravstveno neispravne hrane, kao i oboljenja koja se prenose putem hrane, sveo na najmanju moguću mjeru, veoma je važno kontinuirano provođenje preventivnih mjera, kao što je sveobuhvatna procjena rizika koju Agencija vrši dva puta godišnje u saradnji sa drugim nadležnim institucijama.
“Osim redovnih kontrola koje su dužni da vrše sami proizvođači hrane, te službenih kontrola od nadležnih inspekcijskih organa, Agencija za bezbjednost hrane do kraja godine planira da provede monitoring hrane na prisustvo ostataka pesticida, mikotoksina i genetski modifikovanih organizama u hrani”, rekao je Mačkić za sarajevsko “Oslobođenje”.
On je istakao da u ovom trenutku BiH ima propise koji su pravni osnov za izvoz hrane životinjskog porijekla u EU.
“Međutim, EU ima posebne zahtjeve i procedure odobravanja uvoza za svaku grupu proizvoda životinjskog porijekla iz tzv. trećih zemalja i ta pravila se moraju ispoštovati”, podsjetio je Mačkić.
Prema njegovim riječima, percepciju da je nedostatak propisa o hrani prepreka za izvoz hrane životinjskog porijekla na tržište EU stvaraju oni koji ne poznaju propise BiH, kao ni zahtjeve i procedure EU o odobravanju uvoza hrane životinjskog porijekla.