BEOGRAD, Vijekovima postoji neraskidiva veza i između piva i hrane, ono se oduvijek kombinovalo sa hranom, konzumiralo kao aperitiv, za vrijeme jela ili nakon jela.
Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava umjetnost, u kojoj se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome, i naravno prilika u kojoj se pivo konzumira.
U kompaniji “Karlsberg” podsjećaju da pivo sadrži sve minerale koji su nam potrebni za preživljavanje. U srednjem vijeku čak su i djeca pila pivo kako bi preživjela glad, a u 19. vijeku, dojilje su morale dnevno da popiju barem sedam krigli piva, jer se smatralo da je dobro za mlijeko.
Najvjernije pivopije prozvale su ga tečnim hljebom, čemu u prilog ide činjenica da su ga ljudi proizvodili od pšenice i vode prije nego što su naučili da mijese hljeb.
Sve do 20. vijeka, meso i riba su se čuvali tako što su soljeni, sušeni ili dimljeni, a kako bi organizam što lakše podnio tako slanu hranu, ljudi su žeđ gasili velikim količinama piva. Kada je hrana počela da se pasterizuje i čuva u frižiderima, manje je soljena.
Samim tim uloga piva se promijenila, pa je umjesto samo za gašenje žeđi, pivo je počelo da se pije i iz zadovoljstva, u trenucima opuštanja.
Piva se kombinuju sa gotovo svom hranom, uz predjela i sitne zalogaje, mesna jela, ribe, raznovrsne sireve i gorkaste dezerte. Generalno se dobro slažu sa ukiseljenim povrćem poput krastavaca i paprika, pečenim kobasicama, dimljenom hranom, ljućim jelima i jelima sa roštilja.
Riba se dobro slaže s visokoprevrelim pivom koje pojačava njen ukus, a uz piletinu, junetinu i svinjetinu, idealna su lager piva. Uz plodove mora, školjke i rakove dobro se slažu tamna piva, jačeg ukusa. Uz sireve se preporučuju piva čije se kiseline slažu s kiselinama sireva, a uz zrele sireve posebno dobro pristaju jaka piva.
Piva se dobro slažu i sa čokoladom, jer se slatka jela i deserti koji imaju gorku notu, poput čokoladnih poslastica, dobro slažu s crnim pivom, čiji ukus podsjeća na tamnu čokoladu.
Stručnjaci kažu da sami sastojci piva dolaze do izražaja u interakciji sa hranom. Tako se lagano pšenično pivo, kao oštro i svježe, odlično slaže s čilijem, korijanderom i karijem, koji se često koriste u azijskim jelima. Ukus zavisi i od slada, pa tamno pečeni slad daje tonove nagorjelog, pečenog i slatkastog, koji dobro idu uz pečenu hranu ili roštilj.
To pivo dobro ide uz kobasice, korejski i japanski roštilj, dimljenu haringu i skušu, kremaste sireve i ražnjiće. Tanjug