ATINA, Snižavanje cijena često nije dovoljno da se preživi kriza, pa se hotelijeri u Grčkoj okreću i proizvodnji hrane.
U toj tradicionalno turističkoj državi pad prihoda i profita u turizmu posljednjih pet godina iznosi oko 40 odsto.
Proizvodnji hrane okreću se čak i grčki hotelijeri jer samo snižavanje njihovih cijena često nije dovoljno da se preživi kriza. U toj tradicionalno turističkoj državi pad prihoda i profita u turizmu posljednjih pet godina iznosi oko 40 odsto.
Prošle godine Grčku je posjetilo 16,1 miliona turista, tri odsto manje nego 2011. Zbog toga su cijene hotela snižene, a kvalitet usluga povećan, tvrde Grci.
“Držimo niže cijene da bi mogli da privučemo više turista, a ako rezervišete ranije dobijate popust od 10 do 50 odsto zavisi”, kaže ugostitelj Estratula Matifej.
U špicu sezone, grčke turističke agencije posljednje četiri godine gubile su prosječno skoro 23 odsto svojih prihoda, a broj rezervisanih soba smanjen je za više od 12 odsto. Hotelijeri tvrde da većina njih radi bez profita – samo da bi održali posao.
“Cijene hotela su iste kao prije uvođenja evra 2002. godine. U isto vrijeme ostale cijene se nisu udvostručile ni utrostručile nego su za mnogo stvari pet puta veće”, ističe biznismen Jorgos Kapsalis.
Kriza je učinila i to da vlasnici hotela, pored ukrasnog bilja gaje povrće u hotelskom krugu da bi smanjili troškove poslovanja. Najveći problem je što je standard srednjeg sloja opao za 30 do 50 odsto pa je manje i domaćih turista.
Grci kažu da im je bolje preko leta jer ima posla i može nešto da se radite, ali da je zato tokom zime teško jer nema posla, a računi su veći jer treba platiti gas za grijanje i ostale troškove.
Ove godine Grci zbog povećanog broja rezervacija očekuju rekordnih 17 miliona turista, a tu zemlju svake godine posjeti između 600 i 700 hiljada srpskih državljana. RTS