BANJALUKA – Prerađivači u Srpskoj uveliko dogovaraju otkup sirovina od lokalnih ratara, a sudeći prema prvim procjenama, u njihovim proizvodnim pogonima naći će se više povrća i voća sa domaćih njiva i voćnjaka nego lani.
Da bi iz proizvodnih pogona na police marketa stigli slasni sokovi, marmelade i ukusne salate, prerađivačima je potrebno godišnje nekoliko hiljada tona jabuka, krušaka, šljiva, jagoda, paprika, kupusa i drugih sirovina. Za razliku od lani, kada je mraz u aprilu uništio sav rod u voćnjacima u Podrinju i Lijevču, proizvođači i prerađivači zadovoljno trljaju ruke zbog dobre berbe koja je na pomolu.
Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić kaže da su već otkupili oko 1.000 tona sirovine.
– Sezona je za sada obećavajuća. Otkupili smo dovoljno višanja, a prema informacijama sa terena, i šljiva i jabuka biće dovoljno. Potrebno nam je još oko 3.500 tona sirovine i vjerujem da ćemo sve to obezbijediti od domaćih ratara iz Lijevča, Podrinja i Semberije – rekao je Mikić.
Jabuke i krastavci zauzimaju najznačajnije mjesto u proizvodnim pogonima ovog preduzeća, kao i paprika roga, koje godišnje prerade oko 1.000 tona. Mikić ističe da će dobar rod na domaćim njivama i u voćnjacima u velikoj mjeri olakšati proizvodnju i smanjiti troškove ovih preduzeća.
– Uvoz sirovina iziskuje dodatne troškove transporta, a samim tim i poskupljuje proizvodnju. Vjerujem da ćemo ove godine uspjeti i da uštedimo neki dinar – dodao je Mikić.
U bijeljinskom preduzeću “Spektar drink” kažu da je na domaćem tržištu ove godine bila odlična ponuda jagoda i višanja.
– Podmirili smo potrebe preduzeća za jagodama i višnjama, otkupivši po 30 tona od domaćih proizvođača. Prema informacijama sa terena, i šljive su rodile – rekli su u “Spektar drinku” i dodali da godišnje oko 1.000 tona voća prerade u ukusne sokove i marmelade. Za preradu im je potrebno i oko 500 tona kupusa, a prema prvim procjenama, ovog povrća biće dovoljno kod semberskih ratara.
Preduzeće “Sava Semberija” iz Bijeljine godišnje preradi i do 7.000 tona sirovine.
Uglavnom prerađujemo krastavce, paprike, paradajz, zatim šljive i jabuke. Oko 60 odsto sirovine biće sa semberskih polja, dok ćemo preostalih 40 odsto voća i povrća obezbijediti iz uvoza – rekli su u ovom preduzeću.
Sezonski radnici
Žarko Mikić je istakao da će “Vitaminka” i ove godine angažovati oko 150 sezonskih radnika koji će istovarati voće i povrće te čistiti plodove.
– Osim toga, raspisali smo konkurs za prijem 40 radnika koji će dobiti šansu da nakon sezone ostanu u stalnom radnom odnosu – rekao je Mikić.
U preduzeću “Spektar drink” ističu da će i njima u zavisnosti od obima posla trebati tridesetak sezonaca. Glas Srpske