ZVORNIK, U Zvorniku je juče održana jednodnevna obuka za proizvođače maline gdje je istaknuto da je organska proizvodnja ovog voća u posljednje vrijeme postala popularna.
Bojan Kecman iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu rekao je da proizvođači koji se odluče za organsku proizvodnju treba da vode računa o zaštiti životne sredine i zdravlju ljudi, odnosno da njihov proizvod bude zdravstveno ispravan za ishranu.
“Kada se proizvodi na organski način treba da se primjenjuju sredstva koja su dozvoljena u toj proizvodnji”, napomenuo je Kecman.
Ističući da je u organskoj proizvodnji ključno posjedovanje važećeg sertifikata, Kecman je naveo da je proizvođačima u interesu da smanje troškove, a da istovremeno imaju kvalitetnu zaštitu i kvalitetan proizvod.
Ljubiša Danojlović iz zvorničke firme “Smrčak” rekao je da se to preduzeće već dvije godine bavi biljnom organskom proizvodnjom, uglavnom maline, i da su zadovoljni prošlogodišnjom prvom berbom.
“Ljudi se sve više interesuju za ovu proizvodnju, najprije zbog ekonomskih razloga, a potom i zbog svijesti da to treba da bude zdrav proizvod”, naveo je Danojlović.
Obuku o temama “Organska zaštiti malina” i “Dobra poljoprivredna praksa” organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Bijeljina, u saradnji sa preduzećem “Smrčak” i Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Zvornik. Srna