TOPOLA, Proizvođači vina okupljeni u Konzorcijumu “Chianti Toskana” iz Italije posjetili su danas Topolu, čime su, kako su istakli predstavnici tog Konzorcijuma, uspostavili saradnju sa Udruženjem vinogradara i vinara “Šumadija”, koja bi u skorije vrijeme trebalo da bude i ozvaničena i potopisivanjem zajedničkog dokumenta o partnerstvu.
Predsjednik Konzorcijuma “Chianti Toskana” Ðovani Busi (Giovanni Busi) izjavio je, poslije susreta šumadijskih i vinogradara i vinara iz Italije da je saradnja danas počela, jer oba udruženja imaju ista interesovanje – razmjena iskustava i zanja.
“Potpisivanje dokumenta o saradnji biće upriličeno čim se dva udruženja budu dugovorila”, rekao je Busi i podsjetio da Konzorcijum “Chianti Toskana” okuplja oko 3.600 proizvođača koji grožđe prizvode na oko 1.800 hektara.
Prema njegovim riječima, Konzorcijum okuplja prozvođače iz regije Toskana, koji su, kako je rekao, prije svega poljoprivrednici, koji mnogo rade na zemlji, i u vinogradima, kojima je veoma važna razmjena iskustava i mišljenja sa vinogradirima i vinarima iz drugih krajeva svijeta.
Na pitanje novinara zbog čega je vinogradarima iz Toskane, regije u svijetu čuvene po vinu, važna saradnja sa šumadijskim vinogradarima i vinarima, Busi je rekao da Konzorcijum “Chianti Toskana” sarađuje sa vinogradarima iz Francuske, Južne Amerike i drugih krajeva svijeta, i da su uvek spremni za uspostavljanje nove saradnje.
Konzorcijum “Chianti Toskana” osnovan je 1927. godine, a proizvođači ukupljeni u tom udruženju 70 odsto proizvodnje izvoze.
“Svijet je globalno tržište, a na nova tržišta mogu da se probiju samo proizvođači velikih količina, zbog toga je važno njihovo udruživanje”, poručio je Busi.
Sekretar Udruženja vinogradara i vinara Šumadije Branislav Avramović izjavio je novinarima da je proizvođačima vina iz tog dijela Srbije saradnja sa vinogradarima iz Toskane značajna jer su im potrebna iskustva velikih.
“Nama je potrebna saradnja, jer mi smo mala regija, u razvoju, i nama su potrebna iskustva velikih”, rekao je Avramović i dodao da se vinogradarstvo i vinarstvo u Šumadiji razvijalo od 1903. godine, kada je pod vinogradima bila oko 80.000 hektara. ali je potom, kako je rekao, uslijedio period socijalizma i komunizma kada je došlo do prekida proizvodnje, te je danas pod vinovom lozom oko 400 hektara.
Podsjetivši da novi razvoj vinogradarstva počinje krajem 90-ih godina prošloga vijeka, Avramović je rekao da je nedavno osnovano Udruženje vinogradara i vinara “Šumadija”, prvo udruženje koje je nastalo iz potrebe da se upostavi oznaka geografskog porijekla.
“U fazi smo predaje elaborata Ministarstvu poljoprivrede za dobijanje rješenja o uspostavljanju oznake geografskog porijekla-Šumadija, a u završnoj fazi je i senzorna analiza naših vina, koje rade vinski eksperti Srbije”, rekao je Avramović i dodao da očekuje da Udruženje uskoro dobije oznaku geografskog porijekla. Očekujem da budemo prvi u Srbiji koje dobijaju dokument, dodao je Avramović.
Tokom posjete Topoli, njenim znamenitostima i Oplenačkoj berbi, 17 vinara iz Toskane i vodećih ljudi iz Konzorcijuma, bili su u prilici da u vinariji “Aleksandrović” degustiraju vina tog proizvođača, među kojima su “Rajski rizling”, “Harizma”, “Euforija”, “Trijumf”. Tanjug