LONDON – Zbog nedostatka kvalifikovanih radnika vlasnici restorana u Velikoj Britaniji primorani su da uz platu ponude i nagradu od 1.000 funti samo da bi privoljeli kuvare i drugo kuhinjsko osoblje da se prijave za posao, piše Gardijan.
Mala preduzeća kao što su Endži`s i D Grande, oba restorana u zapadnom dijelu Londona, Hotel Koniston i pekara Galeta u istočnom Londonu, nude naknade za prijavu na posao između 500 i 1.000 funti. Veći rivali, piše Gardijan, nude još više. U Hari`s Baru ili lancu bistroa Kote bonus je i do 2.000 funti.
Direktor Galete Stiven Vibli kaže da glavnom pekaru nudi bonus od 1.000 funti za prijavu, uz platu do 40.000 funti, dok za neke druge pozicije u kompaniji, na primjer vozače, nude bonuse od 500 funti.
Vlasnica restorana Endži’s Endži Stil glavnom kuvaru nudi bonus od 1.000 funti, ali da su se uprkos tome, kako kaže, za posao prijavila svega dva kandidata, od kojih nijedan nije došao na razgovor.
Od šest kuvara koliko ih radi kod nje trojica planiraju da napuste posao, a ukoliko ne nađe zamjene, Stil će morati da razmišlja o tome da zatvori restoran dva dana u nedjelji.
“Prije dvije godine, kada kuvar ode, damo oglas i stigne četiri ili pet biografija i već sljedećeg dana bismo poslije probi imali radnika. Sada se niko ne prijavljuje i to je prilično neobično”, kaže Stil.
Ona napominje da su Bregzit i pandemija imali ogroman uticaj na ugostiteljsku industriju jer se osoblje koje je do sada radilo vraća kući, u zemlje iz kojih su došli, što vlasnike u Velikoj Britaniji ostavlja bez radnika, prenosi Telegraf Biznis.
Sajt za traženje posla Indid, piše Gardijan, saopštio je da se u manje od jedan odsto oglasa za posao u ugostiteljstvu trenutno pominje naknada za prijavu, ali da je broj postova u industriji koji nude takav bonus porastao čak pet puta od kraja maja.
Srpskainfo