PARIZ, Francuska kompanija za preradu mesa “Spanžero” moći će da proizvodi određene tipove mesa, nakon što je Francuska djelimično ukinula odluku o suspenziji.
Ovoj kompaniji biće dozvoljeno da proizvodi mljeveno meso, kobasice, kao i gotova jela, ali ne i da ostavlja zamrznuto meso za prodaju.
Francuska je prošle sedmice suspendovala dozvolu ovoj firmi, optužujući njeno rukovodstvo da su svjesno prodavali konjetinu kao govedinu, što je kompanija demantovala.
“Na osnovu rezultata istrage koji su mi juče pokazani odlučio sam da obnovim dozvolu za proizvodnju gotovih jela, mljevenog mesa i kobasica”, rekao je ministar poljoprivrede Stefan Le Fol.
On je dodao da je do sada analizirano 80 odsto mesa, ali da se rad nastavlja na preostalih 20 odsto, dok će rezultati istrage biti objavljeni u petak.
Francuska je ranije saopštila da ima čvrste razloge da vjeruje da je “Spanžero” svjesno prodavala konjetinu pod govedinu, ali da radnike koji o tome ništa nisu znali ne treba kažnjavati.
“Spanžero” je dio prehrambenog lanca koji je prodavao konjetinu kao govedinu u najmanje 12 evropskih zemalja. Francuska kompanija odbacila je sve optužbe i napomenula da je bila uvjerena da prodaje govedinu.
Velika Britanija je krajem januara prva prijavila prisustvo konjskog mesa u pakovanjima govedine, ali je kasnijom istragom utvrđeno da sličnih proizvoda ima i u Irskoj i ostalim evropskim državama, uključujući Francusku i Švedsku.
Analitičari navode da su ispitavanja ukazala na “zamršeni” put prehrambenih proizvoda od proizvođača do potrošača.
Cijeli lanac proizvodnje i prodaje vodi ka klaonici u Rumuniji, u kojoj se redovno kolju konji za ishranu ljudi. U ovaj lanac sada se umiješala i Švajcarska. Maloprodajni lanac “Kup” otkrio je konjetinu u nekim proizvodima od “čiste govedine”.