BIJELJINA, U bijeljinskoj Fabrici za preradu voća i povrća „Sava Semberija“ u toku je prerada oko 11 tona kajsije i 150 tona krastavca, potvrdila je poslovni portal CAPITAL tehnolog „Save Semberija“ Ranka Jović.
„Što se tiče krastavca, preradićemo oko 93 tone prve klase, 47 tona druge i deset tona treće klase krastavca. Sirovinu uglavnom obezbjeđujemo na domaćem tržištu, u Republici Srpskoj i FBiH. Planiramo da preradimo i veću količinu cvekle, više od 20 tona“, kaže Jović.
U ovoj fabrici proizvode se voćni kompoti, marmelade, džemovi i pekmez, te prerađevine od povrća, popularni ajvar i pinđur, koji imaju obezbijeđen plasman na tržištu Evropske unije.
U nabavnoj službi Fabrike „Sava Semberija“ kažu da takozvana „udarna kampanja“ prerade povrća nastupa početkom avgusta, kada je planirano da se preradi oko 2.500 tona paprike i oko 1.500 tona paradajza. Veće količine sirovine ugovorene su u BIH, dok će jedan dio, uglavnom paprika, biće uvezen iz Makedonije.
CAPITAL: Lj.Lj.