MILANO, Kontroverza oko razlike u kvalitetu Nutelle najprije je rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije i ukusa potrošača.
To je izjavila Mari-Pol Benasi, direktorka Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji, na okruglom stolu o pravima potrošača održanom u Zagrebu.
Proteklih godina su različite studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i “starih” članica. Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzorka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu uporedivi, piše Tportal.hr.
“Razgovarali smo s Ferrerom, vlasnikom proizvoda nutele, pa su nam objasnili kako imaju dva recepta. Orginalni je recept, onaj iz Italije, dostupan je u svim zemljama članicama, osim u Njemačkoj. Tamo se koristi drugačiji recept“, odgovorila je ona na upit o problematici dualnog kvaliteta proizvoda na evropskom tržištu, u vezi sa slučajem nutele.
“Ferrero odsad radi na promjeni recepta sa ciljem približavanja italijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni italijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama“, dodala je Mari-Pol Benasi.
Ona je takođe napomenula kako ne postoji jasna definicija kvaliteta u Evropskoj uniji te kako puno toga zavisi od tradicije i ukusa ljudi. Napomenula je kako u EU postoji široka zakonodavna osnova koja štiti prava potrošača, premda je za taj proces kao najvažniju istakla svijest potrošača o vlastitim pravima