BORDO, Francuski stručnjaci za vino iz Bordoa ocijenili su da bi berba ove godine mogla da bude najbolja u prethodnih 60 godina i da bi ova godina mogla da bude prva godina velikih vina u 21. veku.
“Priroda je bila veoma izdašna”, kazao je direktor Instituta za proučavanje vinograda i vina iz Bordoa i dodao da su slični uslovi prethodni put zabilježeni krajem 40-ih godina 20. veka.
Takve godine odlične berbe, na francuskom “gran milezim”, “bilježe se samo sedam do osam puta tokom vijeka”, kazao je trgovac i degustator vina Žan-Kristof Estev, uz napomenu da je za vinograde u Bordou ove godine septembar bio najpovoljniji od 1949. godine.
Prema navodima Međuprofesionalnog savjeta za vina iz Bordoa, klimatski uslovi od početka godine su izuzetno povoljni za razvoj vinograda i sazrijevanje grožđa, a u julu i avgustu bilo je mnogo sunca i temperature su bile visoke.
Takvi vremenski uslovi su posebno “pogodovali povećanju koncentracije aroma i količine antocijana (pigmenata)”, navodi se u saopštenju Savjeta.
U septembru su uslovi za razvoj grožđa “izvanredni”, tako da je grožđe za crna vina “slatko, tamne boje i voćne arome” u istoj mjeri kao u prethodnim godinama odlične berbe, kazao je direktor Instituta za vinograde i vino Denis Diburdje.
Predsjednik Udruženja za velika vina Bordoa Loran Gapen kazao je da će nivo alkohola iz vina ovogodišnje berbe biti oko 14 odsto, dok je uobičajeno između 12,5 i 13 procenata i podsjetio da potrošači danas traže vina manjeg nivoa alkohola.
Drugi stručnjaci ukazali su da se viši nivo alkohola neće primjećivati zahvaljujući visokom udjelu tanina i zrelosti voća.
Gapen je kazao da stručnjaci očekuju dobar prinos grožđa, koji bi trebalo da bude između 50 i 55 hektolitara po hektaru.
Većina velikih francuskih vinarskih regiona očekuje da će 2009. biti dobra godina za vina, a izuzetnu godinu očekuju i proizvođači šampanjca zahvaljujući odličnim klimatskim uslovima.