BEOGRAD, Građani Srbije jedu najmanje mesa u Evropi, piše beogradski dnevnik “Blic”, pozivajući se na rezultate ankete sprovedene u više od 97 odsto domaćinstava u Srbiji.
Prema rezultatima ankete, svaki građanin Srbije tokom 2008. godine u prosjeku je pojeo 44 kilograma mesa i ribe, što je 7,4 odsto manje nego 2007. godine i skoro dvostruko manje od prosjeka zemalja EU koji iznosi 86 kilograma.
Navodeći da čak i kada se dodaju mesne prerađevine, ukupna utrošena količina jedva da prelazi 60 kilograma, list ističe da je po potrošnji mesa Srbija na samom dnu evropske ljestvice, a iza nje je samo Albanija.
Na pad potrošnje najviše su uticale visoke maloprodajne cijene /meso je u Srbiji najskuplje u regionu/ i katastrofalno stanje u stočarstvu.
Prema podacima Grupacije Privredne komore Srbije za klaničnu industriju, u Srbiji se godišnje proizvede 450.000 tona, što je za oko 200.000 tona manje u odnosu na 1990. godinu.
Da se situacija dodatno pogoršava, vidi se i iz poređenja kupovne moći prosječne plate ovog i prošlog ljeta.
U odnosu na jul 2008. godine, građani Srbije su u istom mjesecu ove godine sa prosječnom zaradom mogli da kupe znatno manje mlijeka i jaja i za oko šest odsto manje svinjskog mesa.
Građani razvijenih evropskih zemalja za hranu i piće izdvajaju najviše 20 odsto kućnog budžeta, dok građani Srbije za iste proizvode često potroše i više od polovine mjesečnih primanja.
Otuda i trpeza u Srbiji bitno razlikuje od trpeze stanovnika Evropske unije /EU/.
U odnosu na oko 300 kilograma povrća, koliko godišnje pojedu Evropljani, građani Srbije pojedu svega 169 kilograma, i od toga najviše krompira.
Građani Srbije jedu i pet puta manje voća po stanovniku od prosjeka EU, a prednjače samo u potrošnji hleba i peciva, naime, svaki građanin Srbije je prošle godine pojeo čak 110 kilograma hleba i peciva ili tri puta više od evropskog prosjeka.