BEOGRAD, Cijene hrane u Srbiji su na silaznoj putanji i nema razloga da se taj trend ne nastavi.
Stvari su sada bolje nego na početku godine. Cijena hljeba miruje, a bila bi vekna i iznad 100 dinara, da država nije intervenisala. Šećer se stabilizovao na oko 95, a bio je iznad 130, cijena jestivog ulja sada je daleko niža nego ranije, ocijenio je u petak Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i trgovine Srbije, poslije sastanka sa predstavnicima konditorske industrije.
Kako je ministar naglasio, tržište osnovnih životnih namirnica se stabilizovalo i naredna godina će biti mirnija nego ova.
– Do prije dva mjeseca udarna vijest u svim medijima bila su poskupljenja slatkiša, a poslije pada cijena osnovnih sirovina – šećera i brašna, otvara se prostor konditorima za pojeftinjenje. Konditorska industrija ostvaruje visok suficit i izvoz je ove godine veći za 10 odsto.
Ministar Petrović je rekao da je na sastanku dogovoreno da se formira nacionalni komitet konditorske i mljekarske industrije i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine, koji će Vladi Srbije predlagati mjere, koje se odnose na spoljnotrgovinski režim, kao što su carine, prelevmani i kvote.
– Pojeftinjenje osnovnih sirovina odraziće se i na cijenu slatkiša – kaže Miroljub Aleksić, predsjednik grupacije konditorske industrije Srbije pri PKS i direktor subotičkog „Pionira“. – Ostavljen nam je prostor za sniženje cijena kondotora od dva do pet odsto, a u nekim slučajevima i do sedam.
Suficit
Konditorska industrija jedna je od najprofitabilnijih grana privrede u Srbiji. U toj industriji posluje pedesetak ozbiljnih kompanija sa oko 9.000 zaposlenih i sa godišnjim obrtom te privredne grane oko pola milijarde evra. Miroljub Aleksić ističe da je za posljednje četiri godine suficit ove grane iznio 300 miliona evra, ali da ima potencijala da on godišnje dostigne i do 150 miliona evra. Novosti