NJUJORK, Ako želite da osvojite srca Amerikanaca, počnite od njihovih stomaka, recept je Mihaila Gončarova, osnivača najvećeg ruskog lanca palačinki Teremok, koji ove jeseni otvara lanac restorana brze hrane na Menhetnu.
Teremok ulazi na američko tržište u vrijeme kada su brojne velike ruske državne kompanije isključene iz globalnog finansijskog sistema zbog sankcija nametnutih Rusiji zbog njenog stava oko krize u Ukrajini, prenosi agencija “Blumberg”.
“Ovakve veze važnije su nego ikada prije. Mi propagiramo poslovanje, dobrotu i brigu, što su kvaliteti koje cijene ljudi širom svijeta”, rekao je Gončarov.
Moskovljanin, koji je pokrenuo Teremok sa svojom majkom 1998, trenutno traži odgovarajuće lokacije za prva dva restorana u Njujorku. Teremok ima oko 300 palačinkarnica u Moskvi i Sankt Peterburgu u kojima godišnje posluži oko 30 miliona posjetilaca.
Uz prihode od 6,5 milijardi rubalja (120 miliona dolara) iz 2014. i rast od 20 odsto iz prvog ovogodišnjeg kvartala, Gončarov navodi da će bez problema finansirati otvaranje dvije lokacije u Njujorku, što će ga koštati od 150 do 200 hiljada dolara po restoranu.
Gončarov navodi da je njegovo “tajno oružje” njegova majka Tatjana koja nastavlja da razvija nove recepte i vrši kontrolu kvaliteta proizvoda. Teremok u Rusiji nudi oko 30 vrsta palačinki, a služi i tradicionalnu rusku hranu kao što su boršč, peljmeni, sirniki i žitna kaša.
Rus još razmatra koje bi modifikacije mogao da uvede u meni u Americi, a jedna stavka koju će palačinke na Menhetnu sigurno imati, a koje ruske nemaju, je sirup od javora. Porcija u Teremoku će u prosjeku koštati od četiri do 10 dolara, navodi on.
Gončarov kaže da će nastaviti da razmatra na koje bi još zemlje mogao da se proširi, uključujući Njemačku, Britaniju i Kinu, ali da će dosta zavisiti od uspjeha na američkom tržištu. Tanjug