PARIZ, Proizvodnja vina u Francuskoj je ove godine za 19 odsto manja nego prošle godine, i trebalo bi da iznosi 36,9 miliona hektolitara. Taj nagli pad se objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima, procijenilo je Ministarstvo poljoprivrede.
“Pad proizvodnje je, prije svega, posljedica zbog jakog mraza u proljeće, koji je vinovu lozu pogodio u osetljivoj fazi, i to u svim oblastima, mada u različitom stepenu”, objašnjava statistička služba Ministarstva Agreste, u današnjem saoopštenju.
Na jugozapadu, uključujući Bordo, Šaren, Alzas i Juru, šteta je najveća. Oblast Bourgonja-Božole, na jugozapadu, Langedok i čitav jugoistok, takođe imaju gubitke. Ovi podaci potvrđuju pad proizvodnje već prognoziran krajem avgusta.
Međutim, po najnovijoj procjeni, loše stanje se “produžilo sušom u vinogradima na jugoistoku, na Korziki, u Langdoku i Božoleu”, saopštilo je Ministarstvo.
Suša u ombinaciji “s vrućinom i vetrom, povećava dehidraciju grožđa, a to iziskuje reviziju procjene proizvodnje na niže” što je najnovija procjena roda, od 1. oktobra. Već do tada se berba “prerano završila u većini vinorodnih regiona”, objašnjava Ministarstvo.
Jura je najteže pogođena, jer je led smanjio prinos groždja za više od polovine (-61odsto). Alzas, gdje je berba većinom završena, izgubio je 30 odsto proizvodnje u odnosu na prošlu godinu. Jedini koji su se spasli, Dolina Loare i Božole-Bourgonj, imaju povećanje proizvodnje za 8 odsto, odnosno 4 odsto. Agencije