BRISEL – Proizvodnja tjestenine u EU porasla je za 20 odsto u 2022. godini, a Italija je na prvom mjestu po proizvodnji, potrošnji i izvozu, navodi se u novim podacima Evrostata.
Italijani vole tjesteninu u raznim oblicima – makarone, lingvini, ravioli, fusili, špagete, kapelini – listi nema kraja, prenosi “Juronjuz”.
Napravljena je od beskvasnog tijesta sa mljevenom durum pšenicom i vodom, a mnogi vjeruju da je današnja italijanska tjestenina potomak drevnih azijskih rezanaca.
Ova južnoevropska zemlja proizvela je više od četiri miliona tona tjestenine u 2022. godini, što je skoro 68 odsto ukupne količine proizvedene u EU i uključuje nekuvanu, nepunjenu ili drugačije pripremljenu tjesteninu, navodi Evrostat.
Ukupna proizvodnja u EU porasla je za milion tona u poređenju sa 2017. godinom i dostigla je 6,1 milion tona, odnosno vrijednost od 7,8 milijardi evra, navodi se u izvještaju.
Prema podacima iz Unije proizvođača tjestenine u EU, svaki Italijan u prosjeku pojede 23,5 kilograma ove hrane godišnje. Grčka je druga u EU, sa upola manjom potrošnjom po glavi stanovnika u poređenju sa Italijanima.
Na globalnom nivou, Tunižani i Venecuelanci nadmašuju Grke, pošto godišnje konzumiraju 17 kilograma, odnosno 15 kilograma tjestenine po glavi stanovnika.
Srna