SARAJEVO, Direktor Udruženja somelijera Srbije Ivica Stojanović ocjenjuje da je u Republici Srpskoj posljednjih godina došlo do očiglednog porasta kvaliteta u vinarskoj industriji, ali i broju proizvođača vina, što se posebno odnosi na Podrume “Vukoje 1982” iz Trebinja.
“Kad govorimo o vinu, slobodno možemo reći da je za Republiku Srpsku, BiH i Balkan velika sreća što imaju vinariju ‘Vukoje`”, rekao je Stojanović.
On je istakao da je riječ o jednoj od vodećih vinarija u BiH koja je daleko premašila svoje hercegovačke okvire i koja se hrabro i dostojno bori sa konkurencijom na zahtjevnom svjetskom tržištu vina.
Govoreći o 8. Međunarodnom festivalu vina i gastronomije “Sarajevo vino fest 2015.”, koji je u hotelu “Holidej” okupio više od 50 izlagača iz cijelog svijeta, i koji se završava večeras, Stojanović je naveo da je ova manifestacija u proteklih šest godina stekla veliki broj ljubitelja.
“To pokazuje da vinska kultura u BiH raste, a u to se uvjerim svake godine jer mi posjetioci tokom mojih predavanja o vinu postavljaju sve stručnija i ozbiljnija pitanja, što me posebno raduje”, naglasio je poznati srpski somelijer.
Stojanović je uputio čestitke Podrumima “Vukoje 1982” koji su osvojili zlatnu medalju na ovogodišnjem međunarodnom sajmu vina “Beovajn” u Beogradu za vino “Vranac – Vukoje”, berba 2011. godine.
On je sinoć održao predavanje o temi “Vino u poeziji”, a večerašnja tema radionice biće i “Kočijančić zanut vinarija sa svojim nevjerovatnim ‘Sovinjonom`”.
Prema riječima portparola Vino-festa Zvezdane Stojaković, akcenat ove godine stavljen je na domaće proizvođače vina i sira, tako da su najzastupljeniji izlagači iz Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.
Ona je navela i vinare iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, te Francuske, Portugala, pa čak i iz daleke Kalifornije.
Među izlagačima nalaze se “Frutela” iz Banjaluke koja je zastupnik mnogih vinarija, podrum “Vukoje”, te vinarije “Ostojić”, “Zadro”, “Keža”, “Belje”, Plantaže “13. jul”, a ljubitelji sira uživali su u buđavom, livanjskom i drugim vrstama sira.
Posebnu pažnju posjetilaca izazvao je nastup kompanije “Panifleks” sa Pala koja je pod brendom “Pani” jedina na degustaciju ponudila mesne prerađevine i proizvode od mesa, za koje ističe da su “zdrave i biološke ispravne i vrhunskog kvaliteta”.
Organizator ove dvodnevne manifestacije Udruženje gastronoma “Gastro kutak” Sarajevo, kao cilj ovog festivala označio je promociju vinske industrije i kulture vina u BiH ali i šire, promocija turističke i ugostiteljske ponude kao i promocija sajamskog turizma BiH.
Ove godine “Sarajevo vino fest 2015” posvećen je obilježavanju 21 godine od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i biće otvoren za posjetioce večeras od 17.00 do 22.00 časa, u Kongresnoj dvorani Hotela “Holidej”.
Cijena ulaznice za Vino-fest je 15 KM. Srna