TREBINJE, Berbom ovogodišnjih zlatnih grozdova žilavke u Carskim vinogradima na Ušću, kod Trebinja, “Podrumi Vukoje” su obilježili ovogodišnju, veoma uspješnu berbu 2018.
“Zaista je u pitanju jedna od najboljih godina što se tiče odnosa kvaliteta i kvantiteta, ali s obzirom na to da se mi uvijek baziramo na kvalitet, onda je veoma bitna činjenica da je 2018. dala izuzetno kvalitetno grožđe, kojeg je u našim vinogradima bilo više nego nekih ranijih godina, čemu su pogodovali izuzetno dobro proljeće i lijepo cvjetanje, agrotehničke mjere su primijenjene valjano, pa je i grožđe sazrijevalo u izuzetnim uslovima”, kazao je Radovan Vukoje, direktor “Podruma Vukoje”.
Dok se u vinariji već otaču najbolja vina, u punom pogonu od ove godine je i destilerija, koja će dati dobra vina i rakije, jer je u toku probrana berba iz Carskih vinograda, dok je na drugom lokalitetu “Podruma Vukoje”, u Zasad polju, već završeno dvije trećine berbe.
Podsjetivši da je momenat berbe najbitniji za kvalitetno vino, Radovan Vukoje kaže da su se trudili da odaberu idealan momenat zrelosti grožđa i odnosa šećera i kiselina, što im je uvijek polazilo za rukom.
“Ako je riječ o vinima koja treba da odleže po pet ili deset godina, onda je bitno da imamo izuzetan odnos šećera i kiseline, a ona kod nas imaju visok nivo i jedne i druge komponente. Naročito se mora paziti na drvo u kojem vino odležava, ali važan je i sam odnos vinara prema svom poslu, a po svemo tome su ‘Podrumi Vukoje’ i prepoznati”, dodaje Radovan, podsjetivši da se vino pravi 60 do 70 procenata u vinogradu, a ostalo u podrumu.
U Carskim vinogradima su žilavka s pratećim sortama benom i krkošijom od sedam odsto, a u Zasad polju, lokalitetu uz samo korito rijeke Trebišnjice, sade se ostale sorte, među kojim na devet hektara dominira vranac, ali tu su i internacionalne sorte merlo, kaberne, crni pino, sira, kao i dubrovačka malvasija i tamjanika, te neizbježni šardone i muškat.
Ono što je Vukoje mogao otkriti je da će broj etiketa sa sadašnje 22 biti povećane za novih šest, odnosno još deset vrsta iz destilerije. Vesna Duka/Nezavisne