MRKONJIĆ GRAD, Ljubitelji “dobre kapljice” okupili su se juče u Mrkonjić Gradu, gdje je počeo Festival domaće rakije, koji će biti završen u nedjelju. Festivalski dani počeli su ocjenjivanjem kvaliteta rakije, koju obavlja stručna komisija na čelu sa profesorom dr Ninoslavom Nikićevićem, sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda.
– Pred komisijom je odgovoran posao, jer treba da ocenimo kvalitet 83 uzorka rakije. Uglavnom se radi o šljivovici, ali ocenjujemo i kvalitet jabukovače, kruškovače, medovače, drenovače… Prvi rezultati su odlični jer se u ovom kraju proizvodi jedna od najkvalitetnijih vrsta rakije na prostoru predratne Jugoslavije – rekao je dr Nikićević.
Samostalni stručni saradnik u Agenciji za privredni razvoj Goran Todorović kaže da su za danas predviđena stručna predavanja za proizvođače rakije, ali i voćare.
– Finalni dio manifestacije održaće se u nedjelju, kada će biti priređena izložba rakijskih proizvoda, ali i narodnih rukotvorina, starih zanata i specijaliteta krajiških jela pedesetak izlagača iz Srpske i Federacije BiH. Biće upriličeno i proglašenje najkvalitetnije rakije, najljepše uređenog i najveselijeg štanda, te najuspješnijeg “Gradimira” – rekao je Todorović i dodao da će ovu manifestaciju pratiti i bogat kulturno-umjetnički program.
Organizator festivala je Agencija za privredni razvoj, a pokrovitelj mrkonjićka opština.
Druženje uz kotao
U izložbenom dijelu Kulturnog centra “Petar Kočić” u subotu uveče biće organizovano druženje uz rakijski kotao, uz prezentaciju narodnih običaja prilikom pečenja rakije u mrkonjićkom kraju. Upriličiće se i ocjenjivanje jačine domaće rakije postupkom “kušanja”. Najuspješniji takmičar dobiće priznanje “Gradimir 2010”. Glas Srpske