BIJELJINA, Prekid jesenjih radova zbog kiše i raskvašenog zemljišta poljoprivrednici u seberskim selima koriste za pečenje rakije, jer su komine šljiva, jabuka, krušaka i grožđa dovoljno prevrile i daju dobro piće.
Ovogodišnji rod voća u Semberiji i u podmajevičkom kraju dobrog je kvaliteta i ima dosta šećera zbog sunčanog ljeta, pa je i rakija znatno bolja nego prethodnih godina.
Najviše rakije pravi se od šljive, posebno u brdskim selima, jer je ova voćka dobro rodila.
Pečenje rakije u nekim porodicama pravi je ritual, jer se oko kazana okupe prijatelji i rodbina, pa se posao obavlja mobom.
Posljednjih godina seberski podmajevički poljoprivrednici sve više sade voće. Samo ove jeseni Udruženje voćara “Zlatni rod” planiralo je da zasadi blizu trideset hiljada novih sadnica šljive, jabuke i kruške.
U opštini Ugljevik planirano je da se u narednih pet godina zasadi još oko 300 000 sadnica šljive da bi konačno bio ispunjen plan od milion stabala šljive u ovom dijelu Republike Srpske.