BERN, PARIZ, Švajcarski prehrambeni gigant Nestle otvorio je centar za istraživanje bezbjednosti hrane u Pekingu, s ciljem podizanja standarda u ovoj oblasti.
Institut Nestle za bezbjednost hrane (Nestle Food Safety Institute), u saradnji sa kineskim vlastima, radiće na poboljšanju propisa i standarda u pogledu bezbjednosti i ispravnosti prehrambenih namirnica, sopšteno je iz kompanije, a prenosi francuski list Eko.
List podsjeća da je više afera u vezi sa neispravnom hranom već potresalo Kinu, od kojih je najveća bila ona sa mlijekom zatrovanim melaminom (2008), kada se otrovalo 300.000 djece od kojih je šestoro preminulo.
Kineske vlasti ne uspijevaju da problem oko zdravstvene bezbjednosti u lokalnim farmama do kraja riješe, pa su mnogobrojne manje farme iz tog razloga zatvorene.
Eko navodi i skoriju aferu sa mlijekom u prahu novozelandskog proizvođača Fontera (Fonterra), koje je, prema prvim informacijama, sadržalo bakteriju koja izaziva opasnu bolest botulizam. Zbog te sumnje francuski distributer Danon, koji se snabdijeva sirovinama od ove novozelandske grupacije, morao je sa kineskog tržišta da povuče iz prodaje mlijeko za bebe.
Afera koja se na kraju završila kao lažna uzbuna, koštala je Danon 370 miliona evra prihoda i 300 miliona evra operativnog profita. Tanjug