BEOGRAD, Prijedlogom zakona u Srbiji propisuje se da se jakim alkoholnim pićima smatraju ona sa minimalnom alkoholnom jačinom 15 odsto vol, kao i liker od jaja koji ima istu maksimalnu alkoholnu jačinu.
Vlada Srbije usvojila je prijedlog zakona kojim se uređuje proizvodnja, geografska oznaka, kvalitet, opis, predstavljanje, deklarisanje i promet jakih alkoholnih pića i uputila ga poslanicima
Skupštine Srbije na usvajanje da bi novi propisi u toj oblasti stupili na snagu početkom naredne godine.
Seoska domaćinstva, vikendaši i svi koji su do sada pekli rakiju, moći će i dalje to da čine, ali će moći da je prodaju jedino ukoliko su uredno registrovani i ako posjeduju svu neophodnu dokumentaciju, kako za njenu proizvodnju, tako i za čuvanje, ambalažu, geografsko porijeklo.
Proizvodnja rakije u Srbiji veoma je rasprostranjena i predstavlja viševjekovnu tradiciju. Gotovo svaka kuća u ruralnoj sredini ima voćnjak i voće uglavnom prerađuje u najkomercijalniju voćnu prerađevinu – rakiju.
Do donošenja Zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima 2009. godine u Srbiji je bilo registrovano 2.048 proizvođača, od čega 1.811 fizičkih lica i 237 pravnih.
Većina građana ni nakon donošenja zakona nije obavila registraciju proizvodnje u skladu s propisanim uslovima, ali po tom aktu nije ni postojao mehanizam da se ova proizvodnja rakije nađe u legalnim kontrolisanim tokovima.
Liberalizacijom uslova za proizvodnju kod preduzetnika i upisom u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, što podstiče ovaj zakon, nelegalna proizvodnja i promet postaće manje atraktivni i onemogućavaće dovođenje potrošača u zabludu u vezi s poreklom i kvalitetom pića, posebno kada se radi o voćnim rakijama.
Takođe, omogućiće praćenje svih puteva alkohola, kontrolu cjelokupnog procesa proizvodnje, počev od osnovne sirovine do gotovog proizvoda upakovanog u bocu, čime se garantuje porijeklo i kvalitet proizvoda.
Tim zakonskim aktom propisuje se da se jakim alkoholnim pićima smatraju ona sa minimalnom alkoholnom jačinom 15 odsto vol, kao i liker od jaja koji ima istu maksimalnu alkoholnu jačinu. Reguliše se ko se sve može baviti proizvodnjom alkoholnih pića, uz obavezu da i pravna lica i preduzetnik budu upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića koji vodi Ministarstvo poljoprivrede Srbije.
Proizvođač alkoholnih pića dobija obavezu da vodi podrumarsku evidenciju i čuva dokumentaciju kojim potvrđuje podatke o nabavci, proizvodnji, prometu, sirovini za izradu alkoholnih pića.
Zakon propisuje način sazrijevanja alkoholnih pića, geografsku oznaku, pravnu zaštitu geografske oznake, registrovanje žiga. Dnevnik