TREBINJE, Pred najradosniji hrišćanski praznik Božić na trebinjskoj pijaci je kao u “košnici”, najveća je potražnja za kajmakom, suvim mesom, ribom, vunenim čarapama i dekoracijama za sto, a osim lokalnog stanovništva veliki broj kupaca je i iz Crne Gore.
Prodavac kajmaka, sira i suvog mesa Čedo kaže da su redovi kupaca za ovim proizvodima, posebno za kajmakom gatačkim, jer domaćicama je nezamislivo da Božić proslave bez tradicionalnog jela cicvare.
On je naveo da dobro “prolazi” i suvo meso, posebno kod Crnogoraca koji vole hercegovačke proizvode i vjerni su kupci.
Bake i srednjovječne žene na malim klupicama pletu vunene čarape, koje se, prema običaju, daruju polaznicima, a cijene kraćih i malo dužih, sa šarom ili bez, su od 10 do 12 KM.
Pijaca je snabdjevena i stolnim aranžamanima, a za oni koji nisu “vični” sječi badanjaka u šumi, mogu da kupe ovo Božićno drvce pakovano po četiri komada za pet KM.
Redovi kupaca formirani su i u marketima, čeka se i na korpe, nosi se u rukama, već u popodnevnim časovima frižideri su bili prazni, ali nakon izvjesnog vremena prodavci su ih dopunili.
U ribarnicama, koje će raditi cijelu noć, naručene se stotine kilograma ribe za sutrašnji Badnji dan.
Velike gužve danas su bile primijetne u svim kafićima i ugostiteljskim objektima, a i na ulicama je bio pojačan intenzitet saobraćaja. Srna