ZAGREB, Naziv Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porijekla Evropske unije, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.
Time je Republika Hrvatska, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres i Neretvanske mandarine‚ dobila još jednu oznaku čiji je naziv registrovan i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.
Proizvodnja ogulinskog kiselog kupusa obuhvata šire područje grada Ogulina i opština Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko.
Ogulinski kiseli kupus se dobija prirodnom malolaktičnom fermentacijom svježeg kupusa autohtone sorte ogulinski. Ima specifične morfološke osobine po kojima se razlikuje od ostalih proizvoda dobijenih fermentacijom svježeg kupusa drugih sorti. To su izrazito duga stabljika glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama. Ima okruglo pljosnate glavice, žutu boju listova i slabije izraženu nervaturu listova.
Specifičnost ogulinskog kiselog kupusa je u njegovom kvalitetu koji proizilazi iz karakteristika područja uzgoja (klima, tip zemljišta ogulinskog područja i autohtona sorta kupusa), kao i znanja i vještina ljudi koji se bave njegovom proizvodnjom.
Za kiseljenje ogulinskog kiselog kupusa koristi se postupak prirodne fermentacije, a kupusu se, kako je objašnjeno, dodaje samo petoprocentni ili šestoprocenti bistri rastvor kuhinjske soli, pa se u anaerobnim uslovima stvara mliječna kiselina kao prirodni konzervans. Agencije