BERLIN, Globalno zagrijavanje koje za sobom povlači visoke temperature, duge sušne periode i nedovoljno vode predstavlja veliku opasnost za uzgajivače grožđa, upozorili su stručnjaci, a prenio radio “Dojče vele”.
“Generalno, topla i suva ljeta i blage i vlažne zime su idealne za grožđe. Ipak, različite vrsta grožđa različito reaguju na klimatske uslove. Tako, bijelom grožđu trebaju niže temperature, a crvenom prijaju visoke. I upravo je ovo razlog što su vina tako osjetljiva”, rekao je Herbert Formajer, naučnik sa bečkog Prirodnjačkog Univerziteta.
On je dodao da njemački uzgajivači grožđa imaju razloga za brigu jer, iako se sada francuska crna grožđa mjerlo i kaberne sovinjo uzgajaju na njihovom tlu, bijelo grožđe, koje se ovdje gaji, ubrzo se “seli” u sjevernije dijelove.
Formajer ukazuje na to da će jako topla ljeta značiti bržu berbu, jer će sam proces stvaranja grožđanog šećera biti ubrzan.
“To će, na neki način, značiti isforsiranost i moglo bi da utiče na ukus vina”, rekao je on.
Naučnik je dodao da bi u najgorem mogućem slučaju uzgajivači morali da uzgajaju neke nove vrste grožđa, a rezultat bi bilo iskorjenjivanje ragionalnih sorti.
“Veoma je važno da se vinogradari dobro upoznaju sa mogućim posljedicama klimatskih promjena kako bi mogli da ih stave pod kontrolu”, naglasio je Formajer.
On je rekao i da je Vinski Insitut u Kaliforniji već postavio projekat s ciljem da američke uzgajivače grožđa “obuči” za borbu sa klimatskim promjenama.
Do sada je obučeno oko 9.000 vinogradara i farmera, prenose agencije.