PARIZ, Poslije piva, vode i sokova, na red je došlo i vino u konzervama.
Isključivo flaširano ili eventualno u tetrapaku (za najeftinije sorte), vino odsad može da se kupuje i u konzervama.
Na ovu ideju, došla je francuska kompanija Vajnstar koja je na tržište izbacila tri vrste vina.
“Želimo da postanemo ‘nespreso’ vina i da ga demokratizujemo”, izjavio je za list Figaro predstavnik kompanije, dodajući da dosad na tržištu nije bilo ponude kvalitetnog vina u malom formatu.
Mnogi, međutim, smatraju skandaloznim pakovati vino, simbol Francuske, na isti način kao pivo i gazirana pića.
Oni koji ne gaje ovakve predrasude mogu da kupe pakovanje od 24 konzervi od po 187 mililitara (što je jednako šest boca od 75 cl) za 59 evra. Pojedinačne konzerve prodaju se po cijeni od 2,50 evra.
Zabrinutim ljubiteljima vina, Vajnstar poručuje da njegova tehnologija, plod dugogodišnjih istraživanja i razvoja, omogućava da se vino izoluje od aluminijuma zahvaljujući specijalnim unutrašnjim slojem kojim je obložena unutrašnjost konzerve.
Jedno je sigurno, vino iz konzervi neće mirisati na čep. Tanjug