TREBINJE, “Podrumi Vukoje” prezentovali su danas svoj brend “carsko vino” iz carskih vinograda na Ušću kod Trebinja, a ozvaničen je i početak berbe žilavke.
“Podrumi Vukoje” otvorili su prvu flašu “carskog vina”, za koje kažu, da će tek s godinama dostići kvalitet.
Radovan Vukoje, jednog od vlasnika Vinarije rekao je da je riječ o novoj vrsti bijelog vina koje je, nakon više od 100 godina, proizvedeno od grožđa iz vinograda sa lokacije koju je Austro-Ugarska monarhija proglasila najpogodnijom za žilavku, a odakle su carska vina stizala na Bečki dvor.
Vukoje ističe da je ispoštovan proces proizvodnje nekadašnjeg carskog vina, te da su za sazrijevanje i održavanje ovog vina korištene francuske “barik” bačve.
“Ono što ovom lokalitetu daje specifičnost jeste miješanje mediteranske sa kontinentalnom klimom, a dvije rijeke koje se nalaze na Ušću daju grožđu specifičan kvalitet”, kaže Vukoje i dodaje da su se za “carsko vino” koristili najbolji grozdovi što daje dodatni kvalitet.
On ističe da su i boce za “carska vina” iste kao i one koje su išle na Bečki dvor, te da su zaštitni znak ovog područja.
Porodica Vukoje predstavila je i novourađeni turistički kompleks “Vinogradarevu kuću” gdje se uz hercegovačku hranu mogu degustirati vina iz “Podruma Vukoje”.
“Podrumi Vukoje” posjeduju “Carske vinograde” na Ušću i Vinograde u Zasad polju, a već treću deceniju se bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića.
Ovi podrumi se oslanjaju na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim “barik” bačvama u podrumima osam metara ispod zemlje.
Vlasnici podruma kažu da je proizvodnja usmjerena na kvalitet, što pokazuju i brojne zlatne i platinaste medalje sa poznatih regionalnih sajmova i međunarodnih smotri.