LONDON, U jednom londonskom restoranu biće serviran biftek od matičnih ćelija po cijeni od 290.000 evra.
Kako prenosi londonski Indipendent, biftek od vještački napravljenog mesa biće degustiran 6. avgusta.
Zaslužan za ovaj medijski događaj je holandski biolog, Mark Post, sa univerziteta u Mastrihtu, koji je za uzgoj ovog sintetčkog mesa koristio poznatu tehniku koja se godinama već koristi u laboratorijama za rekonstrukciju organa putem matičnih ćelija.
Za rekonstrukciju komada mesa teškog 140 grama, Post i njegovi saradnici su koristili matične ćelije dobijene iz vrata krave.
Ovaj holandski naučnik najavio je komecijalizaciju ove vrste mesa za pet do deset godina.
Uspjeh sintetičkog mesa je pod velikim znakom pitanjima, posebno u Evropi. Meso je dobijeno vještasčkim putem, a za njegov uzgoj koriste se hormoni kao i malo poznat fotalni serum iz junećeg mesa. Tanjug