SARAJEVO, Na Sarajevo Coffee Festu danas su održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko takmičenje, a titulu najboljeg osvojio je Vladimir Žutić iz Banjaluke, koji će učestvovati u finalnom regionalnom takmičenju koje se u mjesecu oktobru održava u Zagrebu.
Vladimir radi kao barista u caffe baru Leggiero u Banjaluci, a stručni žiri impresionirao je izvanrednom tehničkom izvedbom i vještinom pokazavši veliko znanje i istinsku ljubav prema kafi.
„Sudeći prema do sada održanim kvalifikacijama u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, kalibar ovogodišnjih finalista je impresivan i u tri godine koliko održavamo ovo takmičenje vidimo značajne iskorake u barističkom umijeću što se u konačnici ogleda u podizanju nivoa kvalitete napitaka koji se svakodnevno poslužuju u ugostiteljskim objektima s kojima sarađujemo, što nam je u konačnici i cilj“, rekao je Marijo Karlica, voditelj projekta Franck barističkog takmičenja.
Kvalifikacijsko takmičenje je u dvije faze testiralo sposobnost takmičara da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šoljicu cappuccina koristeći Latte Art tehniku. Stručni žiri se u ocjenjivanju takmičara vodi pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve učesnike u industriji kafe.
I ove godine, od gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata s kojima Franck sarađuje u regiji, očekuje se oko 50-ak barista koji će učestvovati u kvalifikacijama, a najboljih 10 finalista predstavit će svoje vještine na finalnom takmičenju u organizaciji Francka koje će se u Zagrebu održati ovoga oktobra.
Nakon Bosne i Hercegovine i Slovenije, slijede kvalifikacije u Hrvatskoj, a na finalu regionalnog takmičenja najbolji baristi dobit će priliku demonstrirati svoje znanje, vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe.
Franck prepoznaje i podržava razvoj barističke scene te u sklopu svoje barističke akademije već dugi niz godina ulaže u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata u saradnji sa svojim partnerima iz HoReCa kanala. Franck na ovaj način nastoji sistematski podizati nivo u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove te sistematski ulaže u jačanje svog HoReCa poslovanja u regiji, a takmičenjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kafe.
PR