ŠABAC, Prvi samostalni kontigent, od 12,5 tona “feta” sira, “ala kajmaka” i “sirka” utovaren je u ponedjeljak u specijalni frigo-kontejner i otpremljen brodom preko Atlantika: kupcima u Ilinoisu i Detroitu, u SAD. Za ovakav aranžman Mljekara Šabac izborila se zahvaljujući prisustvu na prošlogodišnjem sajmu hrane “Fensi fud” u Njujorku, tokom kojeg su mliječne proizvode raspordali u rekordnom roku.
– Izvoz na zahtjevno i daleko tržište Amerike značajan je iskorak za svaku kompaniju, jer se na ovom primjeru pokazuje kompletna organizacija: od proizvodnje, do pakovanja i poštovanja standarda. U pitanju su naši brend proizvodi, po kojima smo poznati u širem regionu – ističe direktor Mljekare Zoran Matić, prenoseći kako “AB kompani”, partner u SAD koji plasira njihove proizvode, najavljuje prodor u prodajne objekte širom Amerike.
Tempo izvoza trebalo bi da bude jednom mjesečno, vrijednost ove isporuke je oko 45.000 dolara, a – s obzirom na to da transport traje između 27 i 30 dana – veoma je važno što trajnost proizvoda iznosi šest mjeseci…
Sa kapacitetom od 40 tona “fete” dnevno, Mljekara i te kako može da podmiri sve zahtjeve, a Matić objašnjava i da će ovaj sir u Americi biti prodavan pod imenom “mediteraneo”, sa napomenom na ambalaži da je najbolji za grčku salatu.
Izvoz
Sa tradicijom dugom gotovo 80 godina, Mljekara u Šapcu jedan je od lidera u Srbiji, a posljednjih godina zauzela je još značajniju poziciju na tržištu. Od ukupne proizvodnje, izvozi čak trećinu, pa su već zapaženi u Azerbejdžanu i Rusiji. Pregovara se i sa Kanađanima, a od Uprave za veterinu, uskoro, trebalo bi da stigne i dozvola za plasman u zemlje EU. Novosti