TOPOLA, Grad pod Oplencem tri dana je bio prestonica grožđa i vina, duhovne tradicije i kulturnog stvaralaštva. Privredno-turistička manifestacija „Oplenačka berba“, koja traje već 47 godina, okupila je mnogobrojne izlagače i više od 150.000 gostiju iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Češke, Kanade i Australije.
Čitavom dužinom Avenije kralja Petra Prvog, koja vodi od centra Topole prema Oplencu, defilovali su učesnici umjetničkih i zabavnih programa. Predvodili su ih momci i djevojke u prelijepim narodnim nošnjama, u fijakerima i na konjima.
Na ovogodišnji 38. sabor narodnog stvaralaštva Srbije došlo je na stotine učesnika programa najboljih folklornih, pjevačkih grupa i instrumentalista, odabranih na smotrama tokom protekle godine. Održan je 4. međunarodni festival „Prva harmonika Srbije“ – „Oplenački zlatni grozd“, rok koncerti, muzički performansi. Domaćini su za njihove nastupe pripremili tri pozornice, dvije u Karađorđevom gradu i jednu na centralnom Vinskom trgu.
U Vinskoj ulici najbrojniji su bili proizvođači grožđa i vina, njih više od stotinu iz Šumadije i inostranstva. Posluženje je bilo besplatno. Djevojke u narodnim nošnjama služile su iz pletenih korpica tek ubrane grozdove iz oplenačkog vinogorja. Sve to je moglo i da se kupi. Kilogram prvoklasnog grožđa koštao je 80-150 dinara, litar starog vina cijenjen je 200, a ovogodišnja šira 100 dinara.
Na prodaju jedino nisu bili vjerovatno najteži grozdovi – težine i do dva kilograma. Vlasnice Danijela i Dragana Stanković iz Vinče kažu da su ove grozdove čuvale za reklamu. Među izlagačima nacionalne i zdrave hrane bilo je dosta pčelara. Nudili su med, proizvode od meda, voćne rakije, kandirano voće.
– Idem na mnoge manifestacije po Srbiji, ali samo „Oplenačka berba“ ima dušu i čuva vinogradarsku i vinsku tradiciju – kaže Zoran Kostić iz Krupnja, koji je donio čuveni rađevski med sa sokolskih planina. – Na nekim drugim berbama najviše se nudi pivo, dok su ovde glavni proizvođači grožđa i vina. To me oduševljava i zato dolazim u Topolu.
Centralni događaj svetkovine bila je posjeta obnovljenom podrumu na Oplencu, čiju je izgradnju započeo kralj Petar Prvi, a završio njegov sin, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. Gosti su imali prilike da degustiraju vina koja su napravljena od grožđa iz kraljevih vinograda.
Šampanj i top
Početak oplenačke svetkovine označili su Dragan Jovanović, predsjednik opštine Topola, i Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije „Aleksandrović“ u Vinči, otvaranjem flaše prvog srpskog šampanjca napravljenog u vinariji „Aleksandrović“. Istovremeno se oglasio i top „aberdar“, postavljen ispred spomenika voždu Karađorđu. Ovaj top je jedan od ukupno šest koji su od trešnjevog drveta izrađeni povodom 75 godina od ubistva Karađorđa, po ugledu na oružje koje se koristilo u voždovo vrijeme. Novosti