BRISEL, Pun mjesec se obično povezuje sa plimom i osjekom, ludilom i vukodlacima, ali pokazalo se da ima uticaj i na vrenje piva.
“Napravili smo nekoliko testova i utvrdili da je fermentacija u vrijeme punog mjeseca aktivnija”, objasnio je Rože Kolije, vlasnik porodične pivare “Kolije” iz malog belgijskog mjesta Peruvelc, u kojoj je nedavno proizvedeno prvo pivo “sazrelo” uz sjaj punog mjeseca.
Pun mjesec ubrzava proces fermentacije sa sedam, na pet dana, a “krajnji proizvod je potpuno drugačiji, jači, sa ukusom koji se duže zadržava u ustima”, opisuje Kolije.
Piće sadrži deset odsto alkohola, što je relativno mnogo u poređenju sa većinom evropskih i američkih piva. U Belgiji se uobičajeno proizvode piva slične jačine, a nekad i jača.
Pivara “Kolije”, koja koristi metode iz 1840. godine, planira da proizvede oko 12.000 boca svog “piva punog mjeseca” pod nazivom “mir-Bog”, koje bi trebalo da se nađe u prodaji 31. oktobra, prenio je sajt ihned.cz.
Na ideju s punim mjesecom Kolije je došao poslije posjete prijatelju u Alzasu, vinarskom regionu istočne Francuske, koji mu je rekao da ima u planu da cijelu svoju proizvodnju organizuje prema lunarnom kalendaru.
Kolije je počeo da eksperimentiše i na kraju je napravio proces od devet koraka, koji podrazumjeva dva tipa hmelja i dvonedjeljenu sekundarnu fermentaciju u boci.
“Mnogi poljoprivrednici su uvjereni da mjesec ima uticaj na kvalitet njihovih proizvoda i ja se slažem s njima”, dodao je Kolije. Tanjug
1 komentar
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila prije komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]
Ovo čega se sjetila belgijska pivara nisu mogli ni japanci da se sjete.Pred uštap sipaju piva u flaše oko dvije trećine, a onda kada zbog lunarnog zračenja tečnost postane ređa i privremeno u obimu poraste (plima)zatvore flaše kao da su pune. Kvalitet takvoga piva je sigurno fantastičan, ali za finansijske efekte pivare.