BEOGRAD, Srbija posjeduje izvanredne agroekološke uslove za proizvodnju voća i dobre perspektive za njegov izvoz, ali za značajniji plasman na inostrana tržišta neophodna je promjena sortimenta i popravljanje kvaliteta voća, osavremenjavanje tehnologija gajenja i uvođenje evropskih standarda u proizvodnji, ocjenjeno je juče u Privrednoj komori Beograda (PKB).
Na stručnom skupu o unapređenju izvoza voća i povrća iz Srbije, profesor
Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mihailo Nikolić kazao je da se glavni problemi u domaćem voćarstvu trenutno odnose na usitnjenost parcela, heterogenost i ekstenzivnost proizvodnje, neorganizovanost proizvođača, nizak tehnološki nivo…
Prema njegovim riječima, ono što u narednom periodu obavezno treba učiniti jeste ukrupnjavanje parcela, čija prosječna površina trenutno iznosi između 20 i 30 ari, pri čemu je potrebno izraditi dugoročnu strategiju u voćarstvu.
Nikolić je ukazao da je takođe neophodno popravljanje kvaliteta voća proizvedenog u Srbiji, dobijanje “zelenog pasoša” za voće po “Global gap” standardu, naglašavajući da srpski proizvođač voća mora da shvati da je “prodaja u hipermarketima realnost”.
“Za privlačenje stranih kupaca neophodan je kvalitet, kvantitet i kontinuitet”, naglasio je Nikolić, ocjenjujući da je, ukoliko se to obezbijedi, “budućnost srpskog voćarstva izvesna”.
Direktorka asocijacije “Srpski plodovi” Evica Mihaljević naglasila je da je prošle godine iz Srbije izvezeno oko 225.500 tona svježeg, zamrznutog i sušenog voća, i to u vrijednosti od oko 240 miliona evra, ukazujući da je izvoz voća još veći, ukoliko se u u obzir uzmu i kompenzacije.
Mihaljevićeva je podsjetila i da je 2008. godine izvezeno oko 196.000 tona voća u vrijednosti od 225 miliona evra.
U 2009. godini, kad je riječ o svježem voću, najviše je izvezeno jabuka – 39.900 tona, šljiva – 26.800 tona, breskvi – 13.200 tona, precizirala je Mihaljevićeva i naglasila da je neophodno raditi na širenju izvoza pojedinih voćnih kultura čiji potencijali još uvjek nisu dovoljno iskorišćeni, kao što su jagode, jabuke, trešnje, kruške, kajsije…
Ona je takođe ponovila da je neophodno objedinjavanje količina kod sitnih proizvođača, promjena sortimenta, osavremenjivanje tehnologije – od primarne proizvodnje do prerade i pakovanja, ali i analiziranje svjetskog i evropskog tržišta radi boljeg pozicioniranja srpskih proizvođača…
Šef Odsjeka za proizvodnju i preradu voća Ministarstva poljoprivrede Kolinda Hrehorović još jednom je naglasila da će to ministarstvo i ove godine podržati proizvodnju voća nizom mjera i podsticajnim sredstvima i to regresiranjem osiguranja usjeva i plodova, izvoznim subvencijama, podsticajnim sredstvima za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada voća i za podizanje novih matičnih zasada voća.
Hrehorovićeva je kazala da su neke od pomenutih uredbi već usvojene, dok su druge trenutno u “nacrtnoj verziji” i očekuje se njihovo skoro usvajanje. Biznis