Capital.ba

Vjerovali ili ne: Dubička pavlaka skuplja u Banjaluci nego u Sloveniji

08.09.2024. / 13:05

BANJALUKA, LJUBLJANA – Iako na prvu zvuči čudno, ipak je istinito. Pavlaka proizvedena u Kozarskoj Dubici skuplja je na policama marketa u Banjaluci nego u Sloveniji.

Foto: Printscreen/Nezavisne novine

Tako se ista pavlaka mliječne masti od 20 odsto, gramaže 180 grama u trgovinama u Banjaluci prodaje za 1,29 ili čak 1,39 KM, dok se u Sloveniji može kupiti za 0,55 centi ili 1,06 KM kada je redovna cijena.

Kada se nađe na sniženju, pavlaka proizvedena u Kozarskoj Dubici košta 0,45 centi ili oko 0,87 KM, a što se može vidjeti i na fotografiji.

Potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić za “Nezavisne novine” ističe da ako proizvođači ne uspiju prodati dovoljno robe na domaćem tržištu, onda naprave izvozne cijene koje su niže od domaćih. Razlog je i zatvoreno tržište.

“Određeni proizvođači imaju još malo pa monopol na tržištu i oni mogu ići sa različitim cijenama za domaće tržište i za izvoz”, kaže Trivić.

Dodao je da se na društvenim mrežama sve više može vidjeti objava koje upoređuju razlike u cijenama kod nas i u inostranstvu.

“BiH zbog svog problema u smislu distribucije roba i velikog broja uvoznika koji rade tu distribuciju naprave velike troškove i samog distributera koji ima svoju zaradu, ali i troškove transporta za razliku od drugih zemalja gdje su trgovci bolje organizovani i imaju svoje transporte, imaju svoj uvoz. Zbog toga mi, vjerovatno, u BiH za dobar dio uvoznih proizvoda tipa deterdženata ili kozmetike imamo nepotrebno i nerealno visoke cijene”, objašnjava Trivić. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Vjerovali ili ne: Dubička pavlaka skuplja u Banjaluci nego u Sloveniji

    1. Šiki

      Šiki marketi 0,99 KM

    2. Branko

      Nemaju oni tamo Dodikove trgovce da ih pljačkaju! Zato i jesu jeftiniji.

    3. Goran

      Dubica je van BiH kad ovaj lik priča o troškovima uvoza?