Capital.ba

Načelnik Trnova radio za investitore, oni ga plaćali nekretninama?

05.08.2024. / 12:46

SARAJEVO – Policijski službenici SIPA od jutros vrše pretrese u Sarajevu i na području Bjelašnice. Načelnik opštine Trnovo Ibro Berilo, opštinska službenica Nađa Milišić, Nermin Demirović, bivši direktor Sarajevo šuma, Adis Mulaosmanović, vlasnik firme Lok-pil i njegova sestra Edina Džigal se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Foto: Aparthotel Aroma/olx.ba

Kako je saopšteno iz Tužilaštva KS, pretresi se vrše u okviru akcije zanimljivog kodnog naziva – “Incitat”, prenosi “Slobodna Bosna”.

U sklopu akcije Incitat koju SIPA provodi po nalogu Tužilaštva KS pretresa se i aparthotel Aroma na Bjelašnici.

Aparthotel Aroma na meti je istražitelja jer se ispituje vlasništvo. Sumnja se da Berilo u njemu ima nekoliko svojih apartmana ili čak neki drugi oblik vlasništva.

Berilo se, između ostalog sumnjiči da je pogodovao Adisu Mulaosmanoviću, vlasniku firme ‘Lok-pil’ da dobije dozvole za gradnju hotela Aroma, a da je zauzvrat dobio apartman. Berilo je tu nekretninu pokušao sakriti.

Cijeli postupak je, prenosi Avaz, vođen preko Opštine Trnovo. Njegova pomoćnica je sve krila u garaži.

Kako nezvanično saznaje Klix, Berilo se sumnjiči da je sa opštinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj

Takođe saznaju da se Berilo sumnjiči i da je mjenjajući Regulacioni plan pogodovao pri prodaji šest parcela državnog zemljišta koje se nalaze iznad hotela Nomad.

SIPA je ranije saopštila da je u sklopu akcije stavila četiri osobe ‘pod kontrolu’, za petom se traga.

Kako je saopšteno, radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

O gradnji u opštini Trnovo, preciznije na Bjelašnici, mediji pišu već godinama, a posebno o sumnjivo dodjeljenim dozvoloma koje izdaje Opština.

Berilo je već više od 20 godina opštinski načelnik, a prvi put je izabran 2002. godine i tu funkciju je obavljao naredne dvije godine. Od 2004. do 2008. godine je obavljao funkciju poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo. Kao kandidat Stranke za BiH 2008. godine ponovo je izabran za načelnika, a četiri godine poslije dobio je istu poziciju kao kandidat SDP-a. Nakon toga, bio je kandidat SDA.

U svojoj političkoj karijeri, Berilo je promijenio skoro sve stranačke dresove, a političke partije su ga rado podržavale jer je faktički bio neprikosnoveni kandidat na kojeg se sigurno kladiti u izbornoj utrci.

Osim što ima dres skoro svake stranke, Berilo ima i ogroman popis imovine, navodi Raport.

Prema registru imovine Kancelarije za borbu protiv korupcije KS, koji je takođe uključen u današnju akciju, Berilo je jedan od najbogatijih načelnika i političara u BiH.

Zanimljivo je da je Berilo navodio da je nekoliko parcela zemljišta kupio gotovinom. Tako je kupio poljoprivrednog zemljišta u vrijednosti od preko 130.000 KM i to za gotovinu koju je navodno uštedio.

Ibro Berilo na KCUS-u, kako Avaz javlja, čeka šta će odlučiti tim ljekara, može li po naredbi Tužilaštva KS, koje ga sumnjiči za sistemsku korupciju i pranje novca, biti uhapšen i odveden u SIPA.

Berilo se, kako saznaju, javio se prije dva dana u KCUS radi povišenog šećera. Ljekari će danas odlučiti mora li ostati na hospitalizaciji i može li biti ispitan u policiji.

Ovo je međutim, tek vrh ledenog brijega. SIPA i Tužilaštvo su samo zagrebali po površini.

Akcija bi mogla vrlo brzo biti proširena na više osoba. Na pojedince i iz Vlade Kantona Sarajevo. Pitanje je ko je sve dao dozvolu da se gradi na Bjelašnici, ističe Avaz. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!