Capital.ba

“Kaldera” promijenila ime da izbjegne američke sankcije

29.07.2024. / 10:24

BANJALUKA – “Kaldera Company” iz Laktaša, jedno od šest preduzeća koje se našlo pod sankcijama Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Američkog ministarstva finansija, svoje poslovanje nastavlja u okviru novoosnovanog preduzeća “Elpring”.

he bistrica

Foto: Agencije

Osnivači “Elpringa” sa udjelom od po 20 odsto su Branislav Zelić, Danko Kaurin, Marinko Simišić, Miroslav Kodžoman i Nedeljko Babić. Svi su članovi uprave “Kaldere” koji je na ovaj način formalno preuzimaju.

Prema nacrtu Ugovora o spajanju uz pripajanje, “Kaldera” ulazi u “Elpring” i u njega unosi svoj osnivački kapital od 332.000 KM, nakon čega prestaje da postoji.

Iako je jasno da se cijeli proces pokreće zbog sankcija, kao zvanični razlog je navedeno „racionalizacija troškova“.

Statusna promjena vrši se iz razloga što postoji potreba za racionalizacijom poslovanja smanjenja troškova i unapređenjem poslovanja u smislu ekonomičnosti i jačanja tržišnog poslovanja”, stoji u nacrtu ugovora.

“Kaldera” svoju kompletnu imovinu, potraživanja i novac prenosi na “Elpring”, a to sve zajedno vrijedi 32,3 miliona maraka. Takođe i obaveze od 24,4 miliona KM.

Cjelokupna imovina društva, uključujući i nenamirena potraživanja prema trećim licima i potraživanja od povjerilaca i kupaca, te obaveze prema emitovanim dužničkim hartijama od vrijednosti, registracijom statusne promjene spajanja uz pripajanje kod Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, prelazi u imovinu društva sticaoca”, piše u ugovoru.

Podsjećamo, a kako smo o tome nedavno pisali, na identičan način je i kompanija “Sirius 2010” svoje poslovanje prebacila na preduzeće “Nimbus” koje je osnovao vlasnik “Siriusa” Nemanja Reljin.

Nešto ranije, osnovan je i „Invictus Technology group“ u okviru kojeg će poslovati kompanija “Prointer”, koja je takođe pod sankcijama.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: “Kaldera” promijenila ime da izbjegne američke sankcije

    1. Glupismomistotrpimo

      Ovi misle da su Amerikanci glupi?

    2. inzenjer elektrotehnike

      imam zavrsen fax. kako se ubacit u elektrokrajinu, par godina, pa otvorit private company???

    3. Inzinjer

      Taman da se rijese garancija na radove koje nisu obavili u elektridistribuciji. Kaldera je isplacivana i placani su cak izmisljeni radovi. Tenderske kradje po principu rade radnici elektrodistribucije a fakturise kaldera. Zato su svi nadzorni inzinjeri napustili elektrokrajinu .
      Pitajte seku odakle joj vila i nekretnine i ona i onaj zaboravljeni Kovacevic.

      • inzenjer elektrotehnike

        Koja Seka i Kovacevic? Htio sam ih pitat kako zaradit slatke novce???

    4. Miki

      Sad ce i ova nova Dodikova firma pod sankcije.