Capital.ba

Globalna valutna tržišta u očekivanju poteza Feda i BOJ-a

29.07.2024. / 9:00

NJUJORK – Na globalnim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice blago je oslabila u očekivanju daljnjih poteza Feda i Bank of Japana, pri čemu je euro tek blago oslabio, dok je jen porastao za čak 2,4 posto prema dolaru.

indeksi

Foto: Pixabay

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice blagih 0,05 posto, na 104,33 boda.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti ojačala 0,2 posto, pa je cijena evra kliznula na 1,0857 dolara.

No, tečaj dolara pao je prema japanskoj valuti za 2,4 posto, na 153,72 jena. Riječ je o najvećem padu američke valtue prema jenu od početka maja.

Kurs jena od početka je mjeseca u fokusu investitora, a tokom sedmice dostiao je i 151,945 za dolar, što je njegov najviši nivo u zadnjih otprilike tri mjeseca.
Jul je započeo na 38-godišnjem najnižem nivou prema dolaru od 161,96 jena, da bi ga devizna intervencija Bank of Japan (BOJ) te očekivanja da će središnja banka donijeti znatne promjene politike na svom sastanku sljedećse sedmice pogurala uvis. Tržišni učesnici procjenjuju da su 64 posto šanse da će japanska centralna banka podići kamatne stope sljedeće sedmice za 10 baznih bodova.

Kurs dolara oslabio je prema jenu i nakon što je najnoviji podatak o američkoj inflaciji, mjeren izdacima za ličnu potrošnju, pokazao njeno usporavanje sa majskih 2,6 na 2,5 posto u julu. To je, zauzvrat, ojačalo očekivanja da bi Fed ipak u septembru mogao početi smanjivati ključne kamante stope.

Fed, naime, pažljivo prati taj indeks za određivanje smjera monetarne politike, a smanjeni inflatorni pritisci podupiru uvjerenje monetarnih dužnosnika da se inflacija kreće prema ciljanih dva posto godišnje.

Fed zasjeda 30. i 31. jula, isto kada i BOJ. Očekuje se da će zadržati kamatne stope na postojećim nivoima, no trgovci se nadaju da će na svom idućem zasjedanju, u septembru početi s njihovim smanjivanjem te ih do kraja godine smanjiti u još dva navrata, prenijela je Hina.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!