Capital.ba

Boeing kupuje kompaniju Spirit AeroSystems

01.07.2024. / 9:35

CRYSTAL CITY – Boeing je najavio da će kupiti kompaniju Spirit AeroSystems u dogovoru vrijednom 4,7 milijardi dolara kroz razmjenu akcija, nakon višemjesečnih pregovora, pokušavajući da riješi široku korporativnu i industrijsku krizu koja je zahvatila i ključnog dobavljača.

FOTO: Pixabay

Kompanija Boeing saopštila je da je ukupna vrijednost dogovora oko 8,3 milijardi dolara, uključujući dugove. Svaka akcija kompanije Spirit biće zamijenjena za između 0,18 i 0,25 akcija Boeinga, što rezultira vrijednošću od oko 37,25 dolara po akciji, prenosi Reuters. Akcije kompanije Spirit zatvorene su na 32,87 dolara u petak.

Odvojeno, Airbus, takođe kupac Spirita, saopštio je da će preuzeti ključne aktivnosti u četiri fabrike kompanije u SAD, Severnoj Irskoj, Francuskoj i Maroku, kao i manje aktivnosti u Kanzasu.

Dio dogovora sa Airbusom pokrenut je odlukom Boeinga da otkupi svoju bivšu podružnicu, koja se odvojila i počela da snabdijeva Airbus i druge proizvođače aviona, otkako je postala nezavisna od Boeinga pre skoro dvije decenije.

S obzirom na to da aktivnosti u vezi sa Airbusom donose gubitke, izvori iz industrije naveli su da je evropski proizvođač aviona tražio do milijardu dolara kao nadoknadu u zamjenu za preuzimanje fabrika koje proizvode strateške dijelove za avione A350 i A220.

Airbus je saopštio da će dobiti 559 miliona dolara nadoknade od Spirita, u zavisnosti od konačnih detalja dogovora, dok će Spiritu platiti simboličnih jedan dolar za imovinu. Spirit je saopštio da takođe planira da proda poslovanja i operacije , Škotskoj i u Maleziji koje podržavaju programe Airbusa. Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!