Capital.ba

Lažne diplome: Zna SIPA gdje je Cazin

20.06.2024. / 8:00

SARAJEVO – Pomalo pompezno medijski popraćeni upadi policija u visokoškolske ustanove nemaju, u stvari, još uvijek pravosudnih raspleta. Sudi se optuženim u akciji “Pero”, “Klaster” i “Index” čekaju tužilačke odluke.

FOTO: Oslobođenje

Tokom godina, slučajevi osoba koji su sa lažnim diplomama došli na pozicije bili su nebrojeni. Takođe je bilo na desetine preduzetih akcija, pretresa visokoškolskih ustanova i istražnih radnji. Tri takve najveće afere su “Pero” koje vodi Tužilaštvo USK, te “Klaster” i “Index” u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Jedino je u slučaju “Pero”, za sada, došlo do optužnice i suđenja Admiru Hadžipašiću i Goranu Laloviću, koje Tužilaštvo naziva organizatorima kriminalne grupe, kao i dekanu Visoke međunarodne škole Cazin Senadu Haurdiću, te Refiku Ćatiću i Snežani Kočić kao referentima studentske službe.

“Prometej”, specijalno učilište

Snežana Kočić je na nekoliko posljednjih ročišta odlučila potvrditi navode Tužilaštva, prolazeći sa njima iz dana u dan kroz 148 diploma, pokazujući kako su se krivotvorili ispiti i sva potrebna dokumentacija.

Pokazjući diplome, došla je i do diplome Admira Hadžipašića, po kojoj je on za mjesec dana postao inžinjer saobraćaja, krivotvoreći oko 30 potrebnih stručnih ispita. Hadžipašić je kao suosnivač i vlasnik Visoke međunarodne škole Cazin “završio” fakultet u svojoj ustanovi da bi u istoj mogao formalno potpisivati predmete iz date oblasti.

FOTO: Oslobođenje

Hadžipašić je Kočićevoj potom naredio da napravi istu diplomu i za sestru njegove supruge. Sve što je referent Snežana Kočić nezakonito činila, bilo je po naredbi Hadžipašića ili Gorana Lalovića koji ju je zaposlio u školi.

Lalović je, inače, nekoliko godina poslije privođen u svojstvu osmunjičenog i tokom akcije “Klaster”.

Njen branilac predložio je da Kočićeva da iskaz kao svjedok u svom vlastitom premetu, što je Sud prihvatio. Na početku svog iskaza je kazala da ima bebu i da će se braniti samo istinom.

Ona je spomenula da ju je Goran Lalović vodio na edukaciju iz krivotvorenja diploma u škole “Prometej” Banjaluka i Brčko, gdje je podučena kako se “unazad” hronološki vraćaju ispiti i semestri, odnosno kako se dolazi do krivotvorene diplome.

Kasnije, zavisno ko bi našao “kandidata”, Hadžipašić ili Lalović, nazvali bi je da “riješi” matične listove, prijave za ispite, semestre, pa na kraju do diploma koje je potpisivao dekan. U dva navrata je, po naredbi Gorana Lalovića, morala uništavati duplikat od matične knjige, od čega je jednu zapalila na livadi iza svoje porodične kuće.

Spomenula je da je Goran Lalović takođe imao “Info centar”, svoju agenciju u Istočnom Sarajevu, sa čijim je zaposlenima svakodnevno komunicirala. Po Lalovićevom naređenju djevojke iz Info centra su masovno proizvodile seminarske i diplomske radove koje su kasnije koristili. Predočeni su i mejlovi koji iz tih komunikacija. Većina tih radova je copy-paste, ali bi oni ostajali u dosijeima.

Nedostupan Italijan

Ono što se nije moglo nikako sakriti, jeste činjenica da su kandidati dostavljali rodne listove i uvjerenja o državljastvu mnogo mlađeg datuma. U normalnim okolnostima priložena dokumentacija bi bila približna datumu upisa, međutim uvjerenja izdata nekolikoko godina nakon tog datuma bila bi priložena jer nisu imali mogućnosti da dođu do retroaktivnog uvjerenja kojeg je teže krivotvoriti.

Jednog dana su se među kandidatima pojavili i prikriveni istražitelji SIPA-e. Ne znajući o kome se radi, Snežana Kočić je dobila od Hadžipašića naredbu da završi diplomu u roku od mjesec dana. U Sudu je predočen i snimak razgovora Hadžipašića sa prikrivenim istražiteljem, kojem je, misleći da se radi o još jednom “kandidatu”, srdačno predložio da barem jednom dođe da vidi gdje je Cazin, gdje mu je diploma kupljena.

U nastavku suđenja u Bihaću odbrana osumnjičenih priprema se da ispita svjedokinju Snežanu Kočić. Za druge slične predmete u BiH koji su otvarani nakon ovoga, još uvijek se čekaju tužilačke odluke.

FOTO: Oslobođenje

U svezi akcije “Index” koja se odnosi na Internacionalni univerzitet Goražde, u predmetu ima više osumnjičenih, pravnih i fizičkih osoba, kao i državljanin Italije koji je nedostupan. U predmetu je bio predložen pritvor za pet osumnjičenih osoba, ali je Sud BiH odredio mjere zabrane koje su na snazi. Istraga je u tijeku, provodi se više istražnih radnji uključujući i zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć“, kazao nam je portparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Kada bude donesena tužilačka odluka, javnost će, kaže, biti informisana.

U predmetu “Klaster” bio je predložen pritvor za pet osumnjičenih, ali je Sud BiH odredio mjere zabrane. Izuzetno obimna i kompleksna istraga je u završnoj je fazi i uskoro se može očekivati tužiteljska odluka, koja će, ukoliko se okolnosti značajno ne promijene, rezultirati optužnicom protiv više od 20 fizičkih i pravnih osoba“,  kaže Grubešić.

FOTO: Oslobođenje

U Cazinu i Goraždu sporne škole su zatvorene odlukama nadležnih ministarstava obrazovanja, ali škole pod istragom a koje su u RS i dalje rade. Ljubinko Đurić, projekt koordinator CCI u kampanji neformalne grupe studenata “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome” kaže da ne mogu biti zadovoljni odgovorima nadležnih.

Usamljeni borci

Agencija za visoko obrazovanje RS bila je zaustavila proces akreditovanja za ustanove obuhvaćene u aferi “Klaster”, a zatim su na osnovu odgovora koje su dobili iz Tužilaštva BiH gdje kažu “da se ne sprovodi istraga”, akreditovanje nastavili i završili. Time su ih, prektično, amnestirali“, kazao nam je Đurić.

Pravosudni predmeti o proizvodnji lažnih diploma jesu obimni, pa se zato i sporo odvijaju, svjestan je Đurić, ali istovremeno postoji bojazan da se neće mnogo moći učiniti kada su hiljade ljudi sa lažnim diplomama zaposleni u sistemu, uključujući i institucije koje se trebaju boriti protiv toga.

Profesor pravnog fakulteta u Bihaću Genc Trnavci smatra da će na kraju država BiH ipak dobiti bitku protiv ovog karcinoma koje izjeda društvo.

Moguće je da će u ovim predmetima pravosudni organi ishodovati osuđujuće presude, ukoliko su optuženici krivi. Međutim, pojedinačnim i izoliranim rješavanjem ovih predmeta neće se trajno riješiti problem sticanja, imenovanja i zapošljavanja na temelju lažnih diploma u Bosni i Hercegovini, što je glavna prepreka u izgradnji društva znanja u našoj zemlji“, kaže prof. Trnavci.

To će, smatra on, “trajati sve dok se ne stvori politička volja za uređivanjem stanja u visokom obrazovanju”.

Trenutno, vidljivo je da pojedinci, čak i nositelji pravosudnih funkcija, koji se usude boriti protiv ove pošasti, stradaju uslijed orkestriranog pravosudnog, medijskog i svakog drugog progona, dok to njihove kolege nijemo i bešćutno posmatraju. Dio rješenja bi moglo biti, između ostalog, i jačanje ustanova i mehanizama za akreditaciju i licenciranje visokoškolskih ustanova, kao i sveobuhvatna reforma pravosuđa, tijela za gonjenje i inspekcijskih tijela“, kazao nam je profesor Trnavci.

Ipak, to se neće desiti, smatra on, sve dok se ne stvori politička volja u društvu koje je trenutno zarobljeno u raljama korupcije i negativne selekcije, a jezik političke komunikacije svodi se na manipulaciju nacionalističkim emocijama i strahom.

Tekst je rezultat saradnje Oslobođenja i portala Capital.ba

Autor: Fahrudin Bender

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Lažne diplome: Zna SIPA gdje je Cazin

    1. Miso

      Pitajte Vrhovca V.D.dir.IRB gdje nabavio svoje diplome?

    2. Eh

      Bice toga sve dok bude diploma vaznija od znanja