KOPRIVNICA,Nakon uspješno obavljenog halal certifikacijskog audita od strane Agencije za certifikovanje halal kvalitete, danas je u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu dodijeljen halal certifikat Podravkinoj mesnoj industriji Danica i fabrici Koktel peciva.
Halal certifikat dodijelio je Mešihat Islamske Zajednice u Hrvatskoj i Agencija za halal kvalitetu, a u ime Podravke certifikat su primili Dragan Habdija i Miroslav Vitković, članovi Uprave Podravke.
U obimu halal certifikacije Podravkine mesne industrije Danice su proizvodnja i proizvodi na osnovi junećeg, govedskog i peradskog mesa dok je Tvornica koktel peciva primila Halal certifikat za praškaste proizvode u segmentu prašaka za mliječne pudinge.
Knjiga halal standarda propisuje zahtjeve za proizvodnju hrane koja je prihvatljiva za stanovništvo muslimanske vjeroispovjesti, uz sistem upravljanja i sistem sigurnosti hrane te udovoljavanje svim zakonskim zahtjevima koji se odnose na zdravstvenu ispravnost i sigurnost hrane.
Uvođenjem halal standarda u ove dvije tvornice pokrenuta je dodatna komunikacija sa dobavljačima sirovina, s obzirom da za proizvodnju halal proizvoda svi ulazni materijali moraju, jednako tako, imati Halal certifikat.
Ova certifikacija još je jedan pokazatelj Podravkine poslovne kvalitete i spremnosti da udovolji zahtjevima potrošača i novih tržišta.