BANJALUKA, Jedan od znamenitosti Banjaluke je i čuveni sir trapist koji se već 130 godina proizvodi u samostanu “Marija Zvijezda” u Trapistima, a originalnu recepturu za ovaj banjalučki brend znaju samo dva monaha.
– Trapist se počeo proizvoditi u banjalučkom predgrađu davne 1882. godine, kada je monah Inacije iz čuvenog reda Trapista prenio recept za sir iz Francuske monahu Luki u samostanu “Marija Zvijezda” – kaže monah Tomislav Topić koji uz još jednog “brata” jedini poznaje tajnu recepturu.
Ni mnogi ratovi koji su protutnjali ovim prostorima nisu omeli proizvodnju ovog visokokvalitetnog sira, ali je 1996. godine ona privremeno obustavljena pošto je umro monah Mohor, koji je jedini znao dobro čuvanu tajnu spravljanja ove delicije.
– S obzirom na to da se taj recept prenosi usmeno, a poslije Mohorove smrti ni na koga nije bio prenesen, morao sam da odem u francuski samostan “Port du Salut”, kako bih ponovo mogao pokrenuti proizvodnju. Stoga smo zbog mogućnosti iznenadne smrti uveli zlatno pravilo da recepturu znaju bar dva monaha – dodao je Topić.
Ispričao je da je u okviru zemljoradničke zadruge “Livač” iz Aleksandrovca 10. jula 2008. godine proizvodnja ponovo uspješno obnovljena.
– U proizvodnju su uvedene i nove tehnologije slične onim u savremenim mljekarama, ali je kvalitet sira trapista ostao isti kao prije stotinjak godina – naglasio je Topić.
Prema njegovim riječima, pravo na spravljanje sira imaju isključivo monasi Trapista na šta su naročito ponosni.
– Zemljoradnička zadruga “Livač” zaokružila je cjelokupnu proizvodnju i dnevno proizvede 60 komada sira, a u planu je i proširenje poslova – kazao je Topić.
Kako kaže, postoje brojni sirevi u regionu koji nose ovo ime, ali samo njihov ima onaj jedinstveni i prepoznatljivi ukus po kojem je nadaleko čuven.
– Naš sir je punomastan i od čisto kravljeg mlijeka. Ima specifičan miris, a ukus mu je raskošan. Prodaje se u cijeloj BiH i Hrvatskoj, a u planu je izlazak na inostrano tržište – priča monah Topić.
Dodaje da o kvalitetu ove mliječne delicije govore i mnogobrojna priznanja koja krase njihove vitrine.
– Koliko je ukusan i dobar svjedoče nagrade za kvalitet koje smo nedavno osvojili u Novom Sadu i Zagrebu – rekao je Topić.
Sirana
– Jedna od sirana u kojoj se proizvodio sir trapist nalazila se u Novoj Topoli, gdje je bila smještena i farma krava. U njoj se prerađivalo dnevno od dvije do pet tona mlijeka. Ta sirana je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata – rekao je Topić. Glas Srpske