PARIZ, Neprijatnim iznenađenjima sa mesom, u posljednje vrijeme, izgleda da nema kraja.
Još jedna u nizu afera isplivala je u petak u Francuskoj. Ovoga puta nije riječ o mljevenoj konjetini koja je “avanzovala” u teletinu, već o ukvarenoj govedini, sa isteklim rokom trajanja, koja je u novoj ambalaži stizala do stomaka naivnih potrošača.
Prevaru je otkrio jedan od otpuštenih službenika preduzeća za obradu mesa. Porodična firma “Kastel Vjand”, osnovana 1963. godine, sve poriče i uvjerava da se radi o osveti izbačenog radnika.
Afera seže u 2008. godinu, kada je bivši direktor za kontrolu kvaliteta, prema sopstvenoj izjavi, otkrio da je dio zaposlenih na preradi mesa bio određen da prepakuje šnicle kojima je bio istekao rok trajanja. Direktor ističe da je naredio da se meso odmah uništi, ali da je, iza njegovih leđa, nastavljeno po starom.
Prepakovano meso je, prema njegovim riječima, ponuđeno najprije lancu supermarketa “Ošan”, koji je ovu isporuku odbio. Meso je, ipak, prihvato lanac restorana “Flanč”. Spornu govedinu su i oni vratili, ali tek poslije stomačnih problema na koje se žalilo nekoliko gostiju.
Ovo nije prvi put da se pokvareno meso u Francuskoj prodaje kao delikates. Na ovdašnjoj televiziji nedavno je prikazano nekoliko emisija o tome kako nesavjesni prodavci prepakuju meso kojem je istekao rok trajanja, skidajući oštrim nožem gornji, potamnjeli sloj mesa, “vraćajući” mu na taj način svježu boju. Sve se prodaje sa novom, falsifikovanom naljepnicom.
Sad svi začuđeni
Dok inspektori užurbano rade svoj posao, građani razmišljaju gdje je sve to prehrambreni lanac u Francuskoj i cijeloj Evropi još mogao da zakaže. Čude se kako je sve, pored tolike kontrole, i onolikih domaćih i evropskih pravila, moglo da prođe nezapaženo tolike godine, i sa mukom ovih dana gledaju u sadržaj svog tanjira. Novosti