RIM – Istraživački novinari tvrde da pojedine čuvene italijanske vinarije otkupljuju jeftino rinfuzno vino iz svih krajeva Italije i potom ga prodaju kao vino sa zaštićenim porijeklom.
Italijanski TV kanal Rai 3 potencijalno je otvorila najveći skandal u istoriji savremenog italijanskog vinarstva, objavivši istraživački serijal od tri epizode u kome se tvrdi da slavne toskanske vinarije falsifikuju svoja sopstvena vina!
Kako je naveo portal Plava kamenica, razgovori sa učesnicima u ovom poduhvatu, uz prikupljenu dokumentaciju, sugerišu da neke velike vinarije iz Toskane nabavljaju rinfuzna vina iz različitih italijanskih vinskih regija kao što su Veneto, Abruco i Sicilija, i prodaju ih kao toskanska vina čija je cijena i do nekoliko stotina puta veća, prenosi Vino&Fino.
U emisiji se naročito navode apelacije Bolđeri, Kjanti Klasiko i Kjanti, a karakterističan primjer iz 2015. godine pokazuje kako tačno teče ovaj proces kojim se jeftina rinfuzna vina transformišu u luksuzna vina sa čuvenim etiketama, i deklarišu, mimo zakona, kao vina sa zaštićenim geografskim porijeklom iz slavnih toskanskih apelacija.
Firma Vedovato iz Veneta je, navode novinari, kupila rinfuzno vino u ekvivalentu od 40.000 boca od vinarije Mario Vezzoni & Co iz Veneta i potom ga prodala toskanskoj kući Mario Borghi. Sljedeći kupac u lancu bilo je poljoprivredno društvo Ornellaia e Masseto, legendarna kuća u vlasništvu porodice Freskobaldi, koja u njoj proizvodi neka od najpoznatijih supertoskanskih vina.
Anonimni uzbunjivač iz kuće Vedovato naveo je da ta kompanija ciljano kupuje vina koja po organoleptičkim osobinama odgovaraju toskanskim vinima – crvena, relativno neutralne aromatike, čvrste strukture, sa dovoljno tijela i kiseline, i udelom alkohola od oko 14.7 procenata.
Kako navodi uzbunjivač na kanalu RAI3 a prenosi Plava kamenica, proces je vrlo precizan:
„Degustiramo vino, analiziramo ga i modifikujemo ga po željama naručioca. Nekada nam donesu boce vina koja moramo da kopiramo, ali nam češće kažu da napravimo vino što sličnije šampionskim“, naveo je.
Vina označena kao falsifikovana novinari su dali iskusnim somelijerima na probu, zajedno sa originalima, i, nakon slijepe degustacije, dobili odgovor da između pravih i falsifikovanih vina postoje suptilne razlike koje obični kupci ne bi mogli da primijete.
U emisiji Report naveli su i čitav niz drugih primjera koji pokazuju do koje mjere se u Toskani raširila ova praksa. U vinariji Borghi demantovali su navode istraživačkih novinara, a predstavnica kuće Ornellaia navela je da se njihova čuvena vina prave isključivo od lokalnog grožđa.
Predsjednik Konzorcijuma toskanskih vinara Ćezare Ćeći u samoj emisiji naveo je da ugovori sami po sebi ne dokazuju krivično djelo, jer toskanske vinarije imaju pravo da flaširaju vina iz drugih regija, pod uslovom da ih ne deklarišu kao vina zaštićenog toskanskog geografskog porijekla, prenosi Bizlife.rs.
I predsjednik Konzorcijuma Chianti DOCG Đovani Busi stao je u odbranu toskanskih vinara, rekavši: „Ako se neko i ponaša loše, ne razumijem zašto se to generalizuje“, a njegov stav, kako se čini, dijele i oni vinski mediji u Italiji koji su objavili ovu priču, koja, kako ocjenjuju vinski novinari u toj zemlji, za sada ipak ne sadrži direktne dokaze da su toskanski vinari prekršili bilo koji zakon.